h

Hulp voor starters bij koop woning

22 februari 2010

Hulp voor starters bij koop woning

WIJK BIJ DUURSTEDE - De gemeente Wijk bij Duurstede zet zich nadrukkelijk in om meer woningen te realiseren voor starters. Dit voorjaar start de bouw aan de Steenstraat van 26 appartementen door woningstichting Volksbelang, die met korting verkocht worden. Voor de nieuwe wijk De Geer II en in Cothen en Langbroek liggen inmiddels ook plannen klaar voor betaalbare huur- en koopwoningen. Vanaf 1 maart biedt de gemeente eveneens de mogelijkheid op een starterslening.

De lening is bedoeld voor mensen van 18 tot 30 jaar die voor het eerst een woning kopen. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De gemeente geeft de lening als aanvulling op de eerste hypotheek. Je betaalt meer af naarmate je meer gaat verdienen. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij.

De Starterslening bedraagt maximaal 20% van de verwervingskosten. Afhankelijk van de financiële draagkracht bedraagt de lening maximaal € 30.000. De gemeente stelt verder als eis dat zowel de banklening als de starterslening wordt voorzien van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De verwervingskosten van de te kopen woning mogen bovendien niet meer bedragen dan € 275.000.

In totaal is een bedrag van € 260.000,- voor leningen beschikbaar. Daarmee kunnen zo’n negen tot tien leningen worden gefinancierd. Bij de toekenning van een lening wordt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ gehanteerd.

“Het aantal leningen dat we kunnen verstrekken is inderdaad beperkt”, vertelt wethouder Jan Burger, “We willen vooral dat er meer betaalbare woningen komen. Daarmee zijn starters echt geholpen. Met de starterslening lenen kopers eigenlijk meer dan volgens hun inkomen mogelijk is. Maar als het toekomstig inkomen zal stijgen, kan dit net het extra steuntje zijn dat men nodig heeft.”

Wie een woning op het oog heeft en wil nagaan of een starterlening mogelijk is kan terecht bij de tussenpersoon (makelaar, hypotheekbemiddelaar, bank). Voor meer informatie kan men ook terecht op de gemeentelijke website www.wijkbijduurstede.nl, of het SVn: www.svn.nl

U bent hier