h

Espria steunt Vitras/CMD

21 februari 2010

Espria steunt Vitras/CMD

Logo Espria
WIJK BIJ DUURSTEDE – Vitras/CMD en woon- en zorgorganisatie Espria willen een samenwerkingsovereenkomst sluiten. Espria stelt een lening van 2,5 miljoen euro beschikbaar aan de zorgorganisatie. “Voor Espria is de samenwerking blijkbaar interessant, omdat zij veel woonvoorzieningen heeft in de regio. Voor de inwoners in onze gemeente is vooral de kwaliteit en de keuze van de zorg van belang,” laat SP-wethouder Jan Burger weten.

Dankzij de steun van Espria is de bedrijfsvoering van Vitras veilig gesteld. Door de afwikkeling van het faillissement van Meavita Nederland ruim een jaar geleden was het bedrijf het grootste deel van haar vermogen kwijtgeraakt. De regionale zorginstelling had daarom financiële steun nodig. Een aanvraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit, NZa, werd niet gehonoreerd. Burger: “Dus zocht Vitras andere mogelijkheden om te overleven.”

Voor de gemeente Wijk bij Duurstede gaat het voor een deel om de verzorging en verpleging thuis (buurtzorg levert eveneens een fors aandeel) niet in het geding komen, werkzaamheden die Vitras nog levert. “De wijkverpleging komt van Buurtzorg en de huishoudelijke hulp is ook bij andere zorginstellingen ondergebracht,” vertelt Burger, “Vitras overlegt de komende periode met de dertien gemeenten in de regio over de levering van de andere zorg.”

Espria is in 2008 opgericht door de Philadelphia Zorg, de Evean Zorggroep en Woonzorg Nederland. De organisatie kent een personele unie. Een fusie werd destijds door minister Vogelaar afgewezen. De samenwerkingsorganisatie heeft een omzet van 1,4 miljard Euro, 38.000 medewerkers, 224.000 cliënten en ruim 1.000 locaties in 230 gemeenten.

“Het is inderdaad een zorggigant. Wij vragen ons af of dat wel goed is,” zegt SP-raadslid Gert de Heus. De SP heeft grote moeite met schaalvergroting in de zorg en daarmee de steeds geringere invloed van de overheid, cliënten en werknemers op het beleid. “Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld wat dit betekent voor mensen die een woning hebben van Woonzorg Nederland. Ook in Wijk bij Duurstede is dat het geval. Worden die bewoners straks gedwongen om zorg af te nemen van Espria? Het college moet goed kijken hoe dit in de toekomst uit gaat pakken”, vindt De Heus.

U bent hier