h

Forse inhaalslag voor sociale woningbouw

15 januari 2010

Forse inhaalslag voor sociale woningbouw

WIJK BIJ DUURSTEDE - “Dit jaar wordt het jaar van de sociale woningbouw”, aldus wethouder Volkshuisvesting Jan Burger. Hij deed deze mededeling voor een volle raadszaal met zo’n 135 belangstellenden voor de seniorenwoningen die nu worden gebouwd op het Veilingpark. De bijeenkomst werd gehouden door de Willem van Abcoudestichting in samenwerking met woningstichting Volksbelang en de gemeente Wijk bij Duurstede.

Op dit moment worden 23 huurwoningen gebouwd op het Veilingpark in opdracht van de Willem van Abcoudestichting. Het gaat om woningen voor 55-plussers. Voorzitter Jan Willem Wijnands vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de Willem van Abcoudestichting en Cees Visser, bestuurslid van diezelfde stichting gaf een heldere toelichting op de bouwtekeningen.

De woningen worden beheerd door woningstichting Volksbelang. Om voor een woning in aanmerking te komen is inschrijving als woningzoekende bij Woningnet noodzakelijk.

Wethouder Jan Burger legde uit dat de woningen in eerste instantie worden toegewezen aan ouderen uit de gemeente: “Daarvoor gebruiken we het zogenoemde Lokaal Maatwerk. Een groot voordeel is dat deze Wijkenaren ook weer een woning achterlaten. En in de helft van de gevallen gaat het dan om een huurwoning.”

De wethouder complimenteerde de Willem van Abcoudestichting met het fraaie complex, dat rond de zomerperiode wordt opgeleverd. De woningtoewijzing gebeurt nadat de woningen in de Woningkrant zijn aangeboden. Dat vindt in maart/april van dit jaar plaats.

Volgens wethouder Jan Burger zijn er de afgelopen tien jaar veel te weinig sociale woningen in de gemeente gerealiseerd. De wachttijden voor een reguliere huurwoning zijn daardoor opgelopen tot zo’n 8 jaar.

Met de plannen die de afgelopen paar jaar zijn gemaakt kan eindelijk een forse inhaalslag plaatsvinden. In 2010 worden in de Steenstraat 26 koopwoningen voor starters gebouwd. Over twee maanden start de uitbreiding van het Ewoud & Elisabeth Gasthuis. Daar komen 30 nieuwe huurwoningen voor ouderen. De raad stemde inmiddels in met de plannen voor Oranjehof in Langbroek. Bijna de helft van de ruim 100 woningen behoort daar tot de categorie ‘sociaal’. En in De Kamp en op het Stookerterrein in Cothen zijn de plannen klaar voor 128 woningen, waarvan eveneens de helft wordt gebouwd in de huur- en de sociale koopsector. Over die plannen neemt de gemeenteraad op dinsdag 2 februari aanstaande een besluit.

“Dit jaar en volgend jaar worden er zo’n 150 tot 200 woningen in de sociale sector gebouwd. Met toepassing van het Lokaal Maatwerk komen er vervolgens nog eens zo’n 50 tot 100 bestaande huurwoningen vrij. Daarmee kunnen we de woningzoekenden uit Wijk bij Duurstede, Langbroek en Cothen dus echt helpen,” aldus de wethouder.

U bent hier