Wordt ‘Droomhuis’ werkelijkheid?
Wordt ‘Droomhuis’ werkelijkheid?
Een ‘Droomhuis’ realiseren. Dat is de wens van ouders die zorgen voor een kind met een ernstige verstandelijke of geestelijke beperking. Hun droom is die kinderen in de buurt in één pand onder te brengen en gezamenlijk de nodige verzorging in te huren. “Het college wil helpen om die droom werkelijkheid te laten worden en heeft ingestemd met een mogelijke bouwlocatie en stelt bovendien 30.000 euro beschikbaar voor ontwikkelkosten,” aldus wethouder Jan Burger.
Al sinds 2005 werken ouders van ernstig gehandicapte kinderen in Wijk bij Duurstede aan het verwezenlijken van hun grote wens. Aanvankelijk was het idee om zo’n voorziening in Cothen te realiseren aan de Groenewoudseweg. Dat bleek echter financieel en vanwege ruimtelijke richtlijnen niet haalbaar.
Met steun van woningstichting Volksbelang is vervolgens gekeken naar alternatieven. De woningstichting toonde zich bereid om het gebouw te realiseren, maar er diende nog een geschikte locatie te worden gevonden. Op initiatief van de gemeente werden gesprekken gevoerd met Bouwfonds, de ontwikkelaar voor de nieuwe wijk De Geer II.
“Daarbij bleek dat er mogelijkheden zijn om naast de geplande nieuwbouw van het Revius Lyceum het droomhuis te realiseren. Bouwfonds en Volksbelang werden het eens over de grondprijs. Er resteerde echter nog een bedrag aan ontwikkelkosten van 90.000 euro. We hebben voorgesteld om die kosten te delen. Het college heeft daarmee ingestemd. Als Volksbelang en Bouwfonds dat ook doen en de raad haar fiat geeft, kunnen de initiatiefnemers nu echt aan de slag,” legt SP-wethouder Jan Burger uit.
De realisatie van het ‘Droomhuis’, sluit aan bij de nota 'Wonen met zorg', die in opdracht van de wethouder is opgesteld. “Uitgangspunt is dat veel mensen met een beperking of handicap zo lang mogelijk thuis wonen, dat er grote behoefte bestaat aan woonvoorzieningen voor die mensen in onze gemeente en dat dergelijke voorzieningen bij voorkeur gewoon in de buurt worden gerealiseerd en niet ergens buitenaf,” vertelt Jan Burger.
In de nota wordt gewezen op plaatselijke initiatieven. “Het droomhuis is een mooi voorbeeld van de ontwikkelingen in de zorg. Ouders die zo lang mogelijk zelf een bijdrage leveren aan de zorg en willen dat hun kinderen in de directe nabijheid wonen met professionele hulp op maat. Deze ouders verdienen daarom onze steun,” aldus Burger.
Die steun krijgen de ouders ook van anderen. Zo ontvingen zij onlangs enkele tienduizenden euro’s van bedrijven en de Rotaryclub voor de inrichting van het droomhuis.
- Zie ook:
- Zorg en Werken