h

Vitras/CMD wacht op financiële steun

7 november 2009

Vitras/CMD wacht op financiële steun

WIJK BIJ DUURSTEDE - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zich nog niet uitgesproken over een steunaanvraag aan zorginstelling Vitras/CMD. De verwachting is dat de NZa haar beslissing binnen enkele weken kenbaar zal maken. Dat blijkt uit een rapportage van staatssecretaris Jet Bussemaker aan de Tweede Kamer inzake de afwikkeling van het ‘Meavita-dossier’.

De staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker, heeft op 4 november jongstleden een voortgangsrapportage gestuurd aan de Tweede Kamer inzake de afwikkeling van Meavita en de wijze waarop in de vier betrokken regio’s de continuïteit van de zorg er voor staat.

In de rapportage is te lezen dat vanaf 24 februari 2009 Vitras/CMD is losgekoppeld van Meavita, een zorgconcern dat vorig jaar in grote financiële problemen geraakte. Als zelfstandige zorginstelling verkeert Vitras/CMD echter eveneens in de problemen. De teneergang van Meavita heeft Vitras/CMD namelijk zo’n 5 miljoen euro gekost en het eigen vermogen van de zorginstelling is daardoor negatief geworden. Er wordt inmiddels gereorganiseerd om de zorginstelling financieel gezond te maken. Wezenlijk onderdeel van de plannen is een bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ingediende steunaanvraag.

Vitras/CMD stopt intussen wel met ingang van 1 januari aanstaande in de gehele regio met de activiteiten huishoudelijk hulp/Wmo. Die waren in een aantal plaatsen namelijk sterk verliesgevend. De gemeente Wijk bij Duurstede heeft inmiddels met andere zorgaanbieders contracten afgesloten om deze hulp over te nemen.

Wat betreft de jeugdzorg (consultatiebureau’s) en het algemeen maatschappelijk hebben de dertien gemeenten waarin Vitras/CMD werkzaam is (waaronder Wijk bij Duurstede) besloten dat deze werkzaamheden voorlopig door Vitras/CMD nog gedaan kunnen worden. Voorwaarde is wel dat alle financieringsstromen binnen de zorginstelling gescheiden worden en de NZa daadwerkelijk besluit tot het verlenen van steun. Mocht de NZa geen steun bieden, dan richten de gemeenten wellicht een eigen stichting op om voortzetting van de jeugdgezondheidszorg en het maatschappelijk werk te garanderen.

Uit de brief van de staatssecretaris blijkt overigens dat ook Thuiszorg Groningen en de Haagse Wijk- en Woonzorg een aanvraag voor financiële ondersteuning hebben gedaan. Het moederconcern Meavita leverde destijds de zorg in vier grote regio’s: Den Haag, Groningen, Oost-Gelderland en Midden Nederland.

Alleen zorginstelling Sensire uit Oost-Gelderland verkeert op dit moment niet in de financiële problemen. Sensire heeft echter wel in ruim drie jaar tijd een bedrag van 23 miljoen euro bijgedragen in de financiering van Meavita. Tot en met 2008 heeft de instelling € 6,2 miljoen moeten afboeken op haar vorderingen op Meavita.

In de vier regio’s van het voormalige Meavita werden inmiddels vele honderden medewerkers gedwongen om ontslag te nemen. En hoewel de meeste zorgverleners weer een baan elders konden krijgen, bleven vele mensen ook zonder werk achter.

U bent hier