h

SP brengt aanbieders thuiszorg in kaart

9 november 2009

SP brengt aanbieders thuiszorg in kaart

WIJK BIJ DUURSTEDE - De SP en PvdA hebben de afgelopen maanden cliënten en medewerkers van Vitras/CMD in woord en daad bijgestaan. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten werd informatie gegeven over de problemen in de thuiszorg en de nieuwe aanbestedingsprocedure. Nu duidelijk is welke partijen straks huishoudelijke hulp gaan leveren, hebben de socialisten een ‘informatieve kaart’ gemaakt. “Die kan helpen bij het kiezen voor een nieuwe werkgever of nieuwe zorgaanbieder”, legt SP-bestuurslid Jan Oechies uit, “Dit allemaal op verzoek van de cliënten, maar vooral van de medewerkers, die vonden dat Vitras/CMD hen op dat vlak in de kou liet staan.”

De afgelopen periode heeft de SP bijvoorbeeld mensen met tijdelijke contracten geholpen en heel veel informatie gegeven. Nadat bekend was welke organisaties vanaf 1 januari aanstaande de zorg gaan leveren, heeft de SP-Hulpdienst deze instellingen namens de clienten en medewerkers vragen gesteld over hun manier van werken. Zes van de negen instellingen die straks de thuiszorg gaan verzorgen hebben positief gereageerd. “Drie organisaties weigerden om verschillende redenen om te antwoorden. Toch hebben we inmiddels een goed beeld van de aanbieders en hebben dit in kaart gebracht,” vervolgt Oechies.

Op vrijdagavond 13 november aanstaande houdt de SP opnieuw een bijeenkomst. Dan kunnen medewerkers en cliënten horen hoe de verschillende instellingen werken. “Wij zullen vooral medewerkers adviezen geven op welke manier zij met hun nieuwe werkgever in gesprek kunnen gaan. En we hebben punten waar men op kan letten bij nieuwe contracten. Dat kan straks ook helpen op de grote informatiemarkt die de gemeente voor 18 november organiseert.”

Oechies blijft overigens pertinent tegen aanbesteding en marktwerking in de zorg. “Zorg is iets waar iedere Wijkse burger recht op heeft. Het gedoe rond Meavita en Vitras/CMD heeft veel mensen in de problemen gebracht en heel veel geld gekost. Al heeft wethouder Jan Burger op zorgvuldige deze aanbesteding uitgevoerd, de landelijke problemen blijven bestaan. We zullen als SP de negen aanbieders nauwgezet volgen, of zij doen wat zij hebben toegezegd. Dat geldt zeker voor de bedrijven die nu al weigeren op eenvoudige vragen antwoord te geven,” besluit Oechies.

Cliënten en medewerkers van Vitras/CMD zijn vrijdag 13 november vanaf 19.30 uur van harte welkom in gebouw Feuniks aan het Walplantsoen. Ook SP-raadslid Henriëtte Sanders, PvdA-raadslid Frans Hoving en Ans Doornkamp, lid van de WMO-adviesraad zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

U bent hier