h

Organisaties moeten kijken naar belangen van mensen

12 november 2009

Organisaties moeten kijken naar belangen van mensen

“Allereerst is het prachtig als er avondspreekuren worden gehouden door onze huisartsen. Agis heeft als verantwoordelijk zorgverzekeraar al laten weten dat ze bereid is daarvoor een experiment te willen starten. Dat is mooi, want de behoefte daaraan is groot. En de huisartsen hebben aangegeven dat ze best wel willen, maar dat de middelen daarvoor ontbreken.” Aan het woord is Jan Burger, wethouder Wmo en Zorg in de gemeente Wijk bij Duurstede. Eigenlijk zet hij zich vanaf zijn benoeming als wethouder al in voor het verbeteren van de thuiszorg en met name een betere bereikbaarheid van de huisartsenzorg.

“Het is in het collegeakkoord opgenomen. Maar dat is papier. Meer dan eens schieten mensen me over de huisartsenpost aan. En van onze inwoners heb ik letterlijk duizenden handtekeningen gekregen. Soms werden die spontaan door mensen in hun buurt verzameld. Onze inwoners maken zich zorgen over de bereikbaarheid van zorgvoorzieningen en noodhulp. We wonen letterlijk in een hoek van de provincie. Over de kwaliteit van de hulpverlening is men meestal goed te spreken, maar de afstand wordt als een probleem gezien.” Daarmee legt de SP-wethouder nog eens uit waarom er onderzoek is gehouden naar de mogelijkheden van een huisartsenpost in Doorn.

Teleurgesteld is hij echter ook over het uiteindelijke resultaat. “Soms ben ik zelfs erg boos geweest. Want bij al die gesprekken heb ik vaak het gevoel gehad dat het vooral over de belangen van de instellingen ging. En dat terwijl onze inwoners wel gewoon de premies moeten betalen. Zorgorganisaties moeten veel meer kijken naar de belangen van mensen. Dat is eigenlijk een belangrijke conclusie van het onderzoeksrapport. Een huisartsenpost in Doorn is haalbaar. Maar dan moeten diverse partijen bereid zijn om er echt werk van te maken, te herschikken en soms wat in te leveren. Die bereidheid is er in ieder geval nog niet. Daarover gaan we ook serieus in gesprek met Agis,” besluit Burger.

Samen met zijn collega Elisabeth van Oostrum uit Utrechtse Heuvelrug en de burgemeesters van beide gemeenten voert hij dat overleg.

U bent hier