h

Geen eigen post, maar avondspreekuren huisartsen

12 november 2009

Geen eigen post, maar avondspreekuren huisartsen

ANWB bord richting Huisartsenpost
WIJK BIJ DUURSTEDE/UTRECHTSE HEUVELRUG - Een eigen huisartsenpost in Doorn voor de inwoners van Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug lijkt op korte termijn niet haalbaar. Wel is het mogelijk dat mensen straks tijdens avondspreekuren in hun eigen woonplaats bij een huisarts terecht kunnen. Ook kunnen verpleegkundigen van de ambulancepost huisbezoeken doen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van beide gemeenten.

De problematiek rondom huisartsenposten bestaat al enkele jaren. De 72.000 inwoners van Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug zijn aangewezen op de posten in Houten, Zeist en Ede en ervaren die afstand als groot. Zo bleek bijvoorbeeld bij een enquête van de SP in 2008 onder zo’n 1.800 inwoners dat maar liefst 90% van de mensen vindt dat er een huisartsenpost in Doorn moet komen. In de gemeenteraden werden ook moties aangenomen om te bezien of vestiging van een huisartsenpost (HAP) in Doorn haalbaar is.
Door bureau Tjalling Bakker is uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een eigen huisartsenpost voor beide gemeenten. Ook zijn alternatieven in beeld gebracht. Het rapport is opgesteld met inbreng vanuit alle zorgaanbieders, cliëntenbelang, Agis, de beide gemeenten, de provincie en een afvaardiging van de Wmo-adviesraden.

Weinig draagvlak zorgaanbieders

Uit het onderzoek komt naar voren dat een huisartsenpost die ‘leunt’ op de post in Zeist (waarbij bijvoorbeeld telefoonverkeer en de nachthulp vanuit Zeist wordt geleverd) haalbaar is. Een dergelijke post met een bezetting van twee huisartsen gedurende alle avonden en in het weekend laat ook een positief financieel resultaat zien van een bijna 200.000 euro. De bestaande huisartsenposten krijgen dan echter minder inkomsten. Volgens Primair huisartsenposten (verantwoordelijk voor de posten in Houten en Zeist) en de Huisartsenpost ‘de Gelderse Vallei’ (Ede) zullen de andere posten fors verlies leiden, oplopend tot 600.000 euro. Verder bestaat om organisatorische redenen weinig draagvlak bij de zorginstellingen.

Alternatieven

Het rapport concludeert daarom dat een post in Doorn alleen financieel haalbaar is bij herschikking van de huisartsenposten in een groter gebied. Hiervoor is medewerking van Agis nodig. De colleges van beide gemeenten hebben deze week uitgesproken daarover bestuurlijk overleg te willen hebben met Agis.
In dit gesprek zullen ook alternatieven aan de orde komen die in het rapport in beeld zijn gebracht. Kansrijk lijkt een avondopstelling door huisartsen in Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug. Zorgverzekeraar Agis heeft aangegeven mee te willen werken aan zo’n experiment en hierover in overleg te treden met de artsen. Als alternatief wordt verder genoemd het project GAAF (van de ambulancedienst RAVU) als aanvulling op de huisartsenposten en avondspreekuren. Zij kunnen snel zorgen voor een huisbezoek door een verpleegkundige. Ook wordt de suggestie gedaan om gratis taxivervoer te organiseren naar de posten voor mensen met vervoersproblemen.

Presentatie onderzoeksrapport

Op woensdag 18 november aanstaande vindt in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede een presentatie plaats van het onderzoek. Er is dan tevens de mogelijkheid voor het stellen van vragen aan het onderzoeksbureau en de wethouders. Ook zijn de rapporten voor geïnteresseerden beschikbaar. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

U bent hier