Interview met wethouder Jan Burger over de crisis
Interview met wethouder Jan Burger over de crisis
WIJK BIJ DUURSTEDE - “We moeten de broekriem aanhalen. Maar we ontzien de mensen die het moeilijk hebben, die blijven we helpen. En woningbouw is goed voor de economie”. Aan het woord is SP-wethouder Jan Burger. Als portefeuillehouder Financiën heeft hij het in deze periode van de crisis lastig. “Maar laten we vooral niet bij de pakken gaan neerzitten en met paniekvoetbal bereik je al helemaal niets”.
Wat voor effect heeft de crisis op financiën van de gemeente?
“In de eerste plaats krijgen we minder geld van het Rijk. In de tweede plaats wordt er in onze gemeente minder gebouwd dan gepland. Dat heeft gevolgen voor de inkomsten uit de onroerende zaakbelasting (OZB). Daarnaast hebben we te maken met toegenomen rentelasten, omdat we meer geld moeten lenen en onze reserves zich minder snel aanvullen. Er zijn ook meer bijstandsuitkeringen en aanvragen om ondersteuning. Bij elkaar kunnen we zo’n 1 miljoen euro minder besteden.”
Dat is fors!
“Dat is inderdaad een flink bedrag op een totale begroting van zo’n 40 miljoen. Een en ander betekent dat we de broekriem moeten aanhalen. We proberen de inwoners zoveel mogelijk te ontzien. Daarom laten we de verhoging van de tarieven volgend jaar niet sterker stijgen dan het inflatiepercentage. En juist nu moeten we mensen blijven helpen. Dat doen we met een ruimhartig minimabeleid. Ook investeren we in de economische ontwikkeling van onze gemeente. En duurzaamheid, veiligheid, jeugd en zorg zijn zulke belangrijke onderwerpen; daar gaan we niet op beknibbelen.”
Wat doen jullie met de woningbouw?
“De provincie Utrecht heeft aan Wijk bij Duurstede 1,4 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld om te stimuleren dat er meer woningen worden gebouwd. Bouwen is goed voor mensen die op zoek zijn naar een huis, maar ook gunstig voor de economie en de kas van de gemeente.”
Hoe staat het met die plannen?
De bouwwerkzaamheden voor de Steenstraat en het Ewoud & Elisabeth Gasthuis starten binnen enkele maanden. De plannen voor de voormalige Beatrixschool in Cothen, het Stookerterrein in Cothen en Uem en Wennekes in Langbroek worden zo voortvarend mogelijk opgepakt. Het terrein van de Beatrixschool wordt mogelijk in de vorm van vrije kavels aan particulieren verkocht. Ook op andere bouwlocaties kan de verkoop van kavels een goed middel zijn om inkomsten te verwerven en het bouwen van woningen doorgang te laten vinden.”
En jullie snijden ook ‘in eigen vlees’?
De gemeente Wijk bij Duurstede zal een groot deel van de noodzakelijke ombuigingen realiseren door te ‘snijden in eigen vlees’, zoals dat zo mooi heet. Het gaat om een vacaturestop, efficiënter werken en zeer kritisch zijn bij het aanpakken van nieuwe taken. Ook op het schrijven van beleidsnota’s kan worden bezuinigd.
In de begroting wordt ook gesproken over ‘Trap op, trap af’?
De gemeente moet de komende periode minimaal 2,5 procent per jaar bezuinigen. Het college vindt het redelijk eenzelfde inspanning te vragen aan de gemeenschappelijke regelingen, zoals de GGD, de RSD en het recreatieschap. Ook vragen we aan welzijnsinstellingen en verenigingen vanaf 2011 een extra bijdrage te leveren van 2,5 procent. Dit principe heet ‘trap op, trap af’: in goede jaren is er ruimte voor extra financiële ondersteuning, in magere jaren moet iederéén inleveren.
Is dat voldoende om alle kosten van de crisis op te vangen?
Nee, dat is het waarschijnlijk niet. Afhankelijk van de economische ontwikkelingen wordt er na 2010 nog extra omgebogen. De raad mag zich daarover uitspreken. Maar er is nog veel onduidelijk. Je moet bij voorbaat ook niet bij de pakken neerzitten. En met paniekvoetbal bereik je helemaal niets. We moeten de handen uit de mouwen steken en goed volgen hoe de economische situatie zich ontwikkeld. Daarbij is ook van belang hoe de rijksoverheid verder met de crisis omgaat.
- Zie ook:
- Wonen en Ruimte
- Financiën en Besturen