h

Verhoging rioolheffing beperkt

30 september 2009

Verhoging rioolheffing beperkt

WIJK BIJ DUURSTEDE – De gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag een voorstel van de SP om de rioolheffing minder snel op te laten lopen aangenomen. “Hierdoor wordt de verhoging minder snel ingevoerd, namelijk in zes termijnen van vijf procent in plaats van drie keer tien procent. Zeker in de tijd van crisis verlichten we zo de lasten enigszins”, legt fractievoorzitter Jeroen Brouwer van de socialisten uit.

Tijdens de vorige coalitieperiode sprak de raad af om de rioolheffing in de gemeente kostendekkend te maken. Vanwege de grote investeringen in het rioolstelsel werd besloten om tot en met 2012 de tarieven met jaarlijks tien procent te verhogen. “Dat is dus fors, zeker in deze tijden van crisis. Daarom wilden we de stijging temperen, zodat de eerstvolgende jaren de mensen gewoon met minder hoge woonlasten worden geconfronteerd”, meent Brouwer.

In plaats van dus de heffing met drie keer tien procent te verhogen, stelde de SP voor om de kosten met zes keer vijf procent te verhogen. De financiële effecten daarvan zijn over een langere periode vrijwel nihil. Tot 2016 zijn de inwoners bijna honderd euro goedkoper uit. Daarnaast gaat wethouder Henk Muis de raad jaarlijks rapporteren over het kostenverloop van de plannen, en zegde hij toe bij het volgende rioolplan met meer keuzemogelijkheden te komen. “Daarmee houden we de vinger aan de pols en kunnen we ook telkens bekijken of een verdere verhoging van de tarieven wel noodzakelijk is”, aldus de SP-er.

U bent hier