h

SP wil verhoging rioolheffing beperken

27 september 2009

SP wil verhoging rioolheffing beperken

WIJK BIJ DUURSTEDE - Enige jaren geleden is afgesproken om de rioolheffing in de gemeente kostendekkend te maken. De vorige raad besloten om vanwege de grote investeringen in het rioolstelsel de tarieven met jaarlijks tien procent te verhogen. De SP wil deze stijging verlagen tot vijf procent. “Gezien de economische crisis willen we de verhoging temperen. Zo verlichten we in deze moeilijke tijden de lasten,” meent fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

De gemeenteraad besloot een aantal jaren geleden om tot en met 2012 de rioolheffing jaarlijks stevig te verhogen. Dat was nodig om de toekomstige investeringen aan het rioolstelsel te bekostigen. Bij het opstellen van het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan, GRP III, is deze verhogingen nog steeds noodzakelijk. Brouwer: “Destijds was natuurlijk nog geen sprake van de crisis, zoals nu. Voor vele gezinnen zal elke euro tellen de komende periode. Een verhoging van tien procent van de rioolheffing is dan fors.”

Uit de beantwoording van vragen van de SP wordt duidelijk dat er een alternatief is. De gemeente kan kiezen om de verhoging langzamer op te laten lopen, met bijvoorbeeld zes keer vijf procent, in plaats van drie keer tien procent. “De financiële effecten daarvan zijn over een langere periode vrijwel nihil. En we praten over investeringen over een periode van vele tientallen jaren. Daarom lijkt het minder snel verhogen van de tarieven ons een goed idee. Zo worden de lasten voor een deel verschoven naar tijden dat het volgens de prognoses weer beter zal gaan,” aldus Brouwer.

Tevens roepen de socialisten het college op om bij de uitvoering van het GRP III goed te kijken wat steeds de goedkoopste, maar wel kwaliteitsvolle, oplossingen zijn bij de werkzaamheden aan het rioolstelsel. “Wellicht kunnen we de laatste verhogingen nog achterwege laten of verder beperken. Door de tariefsstijging over meerdere jaren uit te spreiden kunnen we bij de uitwerking van de plannen in de gaten houden of die verhogingen ook daadwerkelijk nodig zijn. Het moet sober en doelmatig, dat is in het belang van de portemonnee van onze inwoners,” geeft Brouwer aan.

U bent hier