h

Motie tegen bezuinigingen op politie

7 september 2009

Motie tegen bezuinigingen op politie

WIJK BIJ DUURSTEDE - Veiligheid is een onderwerp dat lokaal en landelijk veel aandacht krijgt. Voor de veiligheid van de inwoners is voldoende inzet van de politie nodig. Het kabinet wil echter bezuinigen op de politie. “Onverantwoord,” vindt Jeroen Brouwer, fractievoorzitter van de SP. “We praten in de raad over maatregelen om de veiligheid te vergroten. Maar wat hebben wij daaraan, als de politie niet op komt dagen? Vandaar dat wij met deze motie ons ongenoegen in Den Haag kenbaar willen maken.”

Enkele weken geleden kwamen de socialisten met uitslagen van een landelijke SP-enquête, waaruit blijkt dat de landelijke politiek en de korpsleiding onvoldoende op de hoogte zijn van wat er bij de politie speelt. De werkzaamheden van de politie zijn zwaar en worden onderschat. Agenten willen ook minder bureaucratie en juist meer zichtbaar in de wijk aanwezig zijn. Dit werkt volgens hen veiligheidsverhogend.
“Bezuinigingen binnen de politie, waarbij agenten en bureaus worden weggestreept, zijn dus per definitie slecht. Het gaat hier om landelijk beleid, lokaal zitten wij echter met de gebakken peren. Wij roepen met deze motie vanuit onze eigen situatie op om een geluid te laten horen richting Den Haag,” legt Brouwer uit.

Her en der in het land hebben de bezuinigingen al voor beroering gezorgd. In een aantal gemeenten dreigt vermindering van openstelling of zelfs sluiting van bureau’s. Ook worden politieteams van verschillende gemeenten samengevoegd, waardoor de afstand tussen de lokale bevolking en de politie toeneemt. “Wij hebben begrepen dat burgemeester Swillens al ten strijde trekt voor behoud van het Wijkse politieteam. Via deze motie laten we weten dat we voor 100 procent achter hem staan. En zo staan we ook achter de agenten en onze bevolking, die graag veilig woont. Wij willen geen bezuinigingen op veiligheid, niet minder blauw op straat, wensen garanties voor de lokale aansturing van onze agenten en zeker ook niet tornen aan de openstelling van ons politiebureau. Daar gaan we voor,” aldus Jeroen Brouwer. De SP dient de motie samen met de CDA, PvdA, VVD en de PCG in.

U bent hier