h

SP wil betaalbare huren ouderenwoningen Gasthuis

31 augustus 2009

SP wil betaalbare huren ouderenwoningen Gasthuis

E&E Gasthuis, nieuwbouw
WIJK BIJ DUURSTEDE – De Socialistische Partij wil dat Woonzorg Nederland de huurprijzen voor de nieuwe woningen bij het Ewoud & Elisabeth Gasthuis naar beneden bijstelt. De partij is geschrokken van de bedragen die genoemd worden voor de woningen, die begin volgend jaar worden gebouwd. “Via de Stichting Hospice hoorden we dat als kale huur een bedrag van 800 euro per maand wordt gevraagd voor een appartement. Dat is veel te hoog”, vindt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

De SP maakt zich vanaf haar intrede in de gemeenteraad vooral sterk voor een betere gezondheidszorg en betaalbaar wonen. Nieuwe woningen voor oudere mensen vallen in beide categorieën. “Vandaar dat we de uitbouw van het Ewoud &Elisabeth Gasthuis zo verwelkomen. Met het oog op de vergrijzing zullen meer en meer inwoners graag in een appartement wonen, waarbij ze nog onafhankelijk zijn en indien nodig hulp krijgen,” begint Brouwer.

De fractievoorzitter was verbaasd toen hij hoorde welke huurprijzen Woonzorg Nederland, als eigenaar van de nieuwe appartementen, gaat vragen: “Via de Stichting Hospice vernamen wij dat Woonzorg meer dan 800 euro vraagt voor een appartement van rond de 80 vierkante meter. Dat is echt ongehoord. Wie kan dat nu betalen? Dan moet je dus een behoorlijk dikke portefeuille hebben.”

De socialisten hebben de berekeningen eens onder de loep genomen. Daarbij kwamen twee zaken naar voren. “Ten eerste is met het puntensysteem gekeken naar wat de huurprijs zou moeten zijn. Vul alle zaken in op een lijstje. Dan blijkt dat een huur van rond de 600 euro redelijk is voor. Tevens hebben we gekeken naar de huurprijzen van vergelijkbare woningen. We zien dan Woonzorg zelf voor nieuwe woningen met eenzelfde oppervlakte in andere steden een lagere huur vraagt. We kunnen enkel maar concluderen dat deze organisatie nu blijkbaar het maximale rendement wil halen. Dat is te gek voor woorden,” bromt Brouwer.

De appartementen zullen volgens de SP-er daarmee vooral aantrekkelijk zijn voor ouderen van buiten de gemeentegrenzen met een goed gevulde beurs. “Laat duidelijk zijn dat we niemand een woning misgunnen. Maar we zien de laatste jaren dat bij veel projecten dure woningen nauwelijks aan de man te brengen zijn. Er is wel vraag naar betaalbare woningen. Vandaar dat wij zeggen: zorg dat de huurprijzen niet hoger zijn dan 625 euro. Dat is ook interessant voor huishoudens met lage inkomens omdat er een huurtoeslag kan worden aangevraagd.”

De SP doet in een schrijven een dringend beroep op Woonzorg Nederland om nog eens te kijken naar de prijzen van de nieuwe woningen. Ook heeft zij het college geïnformeerd en het directie van het Ewoud & Elisabeth Gasthuis.

U bent hier