h

Vitras/CMD stopt met huishoudelijke hulp

4 juli 2009

Vitras/CMD stopt met huishoudelijke hulp

Thuiszorgorganisatie Vitras/CMD stopt per 1 januari 2010 met het leveren van huishoudelijke hulp in de gehele regio, waaronder Wijk bij Duurstede. De gemeente is er alles aan gelegen dat de inwoners ook na 31 december 2009 de hulp krijgen die zij nodig hebben, het liefst met hetzelfde personeel. Zij zal daarvoor een beroep doen op andere organisaties, of een lokale thuiszorginstelling onder gemeentelijke aansturing inzetten. Woensdagavond 8 juli aanstaande wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd.

“Ontzettend triest allemaal. Vooral voor het personeel en de cliënten. Er zijn mensen die zich vele jaren hebben ingezet voor Vitras/CMD en de klanten en die nu horen dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van hun diensten,” laat SP-wethouder Jan Burger weten.

“Je kon het echter al een tijdje zien aankomen. Begin dit jaar waren er grote problemen bij het moederconcern van Vitras/CMD: Meavita. Door mismanagement daar, een veel te grote organisatie, maar ook de marktwerking in de zorg, te lage uurtarieven voor de hulp in veel gemeenten, hebben Meavita en Vitras/CMD miljoenen euro’s verloren,” aldus de wethouder.
Voor de jeugdzorg en het maatschappelijk werk hebben de regiogemeenten inmiddels samen met Vitras/CMD een nieuwe stichting in het leven geroepen, om deze dienstverlening veilig te stellen. Daarnaast loopt er een steunaanvraag bij de Nederlandse zorgautoriteit (Nza) voor de AWBZ-zorgverlening (wijkverpleging en gezinsverzorging).

Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn de gemeenten afzonderlijk verantwoordelijk voor het leveren van Hulp in de Huishouding (HH). Daarvoor zijn contracten afgesloten met instellingen die deze hulp bieden, waaronder Vitras/CMD. Vitras/CMD levert op dit moment hulp aan enkele honderden Wijkse cliënten en zij heeft aangegeven daarmee met ingang van 1 januari 2010 te stoppen.

Op dit moment start in Wijk bij Duurstede de nieuwe aanbestedingsprocedure voor de huishoudelijke hulp. Vitras/CMD doet daar dus niet aan mee. “We weten nog niet welke partijen zich gaan inschrijven. In ieder geval kunnen we als gemeente wel garanderen dat de mensen ook in het nieuwe jaar hulp krijgen en ook zullen we proberen zoveel mogelijk medewerkers een nieuwe baan te geven. Bij een andere zorgaanbieder en zonodig bij een nieuwe lokale stichting die door ons zal worden opgericht,” vertelt Jan Burger.

Op woensdag 8 juli aanstaande organiseert de gemeente Wijk bij Duurstede van 19.30 tot 20.45 uur in de raadszaal van het gemeentehuis een openbare informatieavond over de acties die zij gaat ondernemen in verband met het beëindigen van huishoudelijke hulp door Vitras/CMD.

U bent hier