h

SP vreest voor minder blauw op straat

31 juli 2009

SP vreest voor minder blauw op straat

WIJK BIJ DUURSTEDE – Terwijl veiligheid voor iedereen op dit moment een ‘hot item’ is, dreigt juist landelijk beleid voor minder blauw op straat te gaan zorgen. Minister Ter Horst wil een bezuiniging van 200 miljoen euro doorvoeren en dit zorgt voor steeds meer commotie. “We krijgen te horen dat er gekort gaat worden op zaken als aansturing en inzet. Ook komen er minder aspirant-agenten en worden teams samengevoegd tot grotere eenheden. We willen dat voorkomen, zeker als het onze Wijkse politie betreft”, vertelt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Veel politieregio’s presenteren op dit moment plannen om te bezuinigen. Ook de politieregio Utrecht ontwikkelt op dit moment haar toekomstplannen. De socialisten willen straks niet voor een voldongen feit komen te staan.
“We lezen over forse bezuinigingen in Rotterdam, Eindhoven, maar bijvoorbeeld ook in een provincie als Zeeland wil men kleine plaatselijke teams opheffen. Wat ons betreft is het handen af van het blauw op straat. De politie kan het werk nu al vaak niet fatsoenlijk doen”, aldus Brouwer. “Dat komt ook naar voren bij het onderzoek dat de SP onlangs heeft gehouden. Hier hebben over het hele land maar liefst 8.500 agenten aan meegewerkt. Ook in onze gemeente deden een aantal politiemensen mee.”

Uit het landelijk onderzoek blijkt dat agenten vinden dat de korpsleiding en politici te weinig luisteren naar de agenten op straat. De agenten klagen ook dat ze te weinig tijd hebben om de buurten in te gaan en willen ook meer lokale bureaus. “Dichter bij de bevolking zitten en het handhaven van kleinschalige posten verhoogt volgens hen de veiligheid. Dat dit juist niet gaat gebeuren laat wel zien hoe weinig landelijke politici en de korpsleiding af weten van wat er op de werkvloer leeft,” aldus Jeroen Brouwer.

De SP heeft inmiddels per brief de agenten op de hoogte gesteld van de eerste uitkomsten van het onderzoek. In september zal het definitieve rapport overhandigd worden. Ook burgemeester Guus Swillens heeft de benodigde informatie gekregen.

“Tijdens de behandeling van de kadernota hebben we in de gemeenteraad over veiligheid gesproken. Er komt een veiligheidsplan aan, waarin ook de politie haar rol zal krijgen. Het zal een dooddoener zijn, als de landelijke politiek en de leiding van ons regionaal korps dan besluit om juist te bezuinigen op dit vlak. Dat gaat ten koste van onze veiligheid”, eindigt Brouwer. Via de website van de SP, www.sp.nl, is het rapport te downloaden. Ook kan men de uitzending bekijken van Nova tussen Agnes Kant en Leon Kuijs, de voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen.

U bent hier