h

SP komt op voor thuishulpen Vitras

6 juli 2009

SP komt op voor thuishulpen Vitras

WIJK BIJ DUURSTEDE - De SP springt wederom in de bres voor de thuishulpen. Jan Oechies, bestuurslid, en raadslid Henriëtte Sanders betreuren het zeer dat Vitras/CMD heeft besloten te stoppen met de huishoudelijke hulp. Voor vrijdagavond 10 juli aanstaande houdt de partij een bijeenkomst in het Feuniksgebouw aan het Walplantsoen. “Onze angst is werkelijkheid geworden. Hulpverleners en andere belangstellenden zijn vrijdag welkom,” vertellen Oechies en Sanders.

Vitras/CMD heeft enkele dagen geleden besloten te stoppen met het aanbieden van huishoudelijke hulp in alle gemeenten in de regio. Dat betekent dat ook in Wijk vanaf 1 januari 2010 geen hulp meer wordt verleend en de gemeente op zoek moet gaan naar een andere thuiszorgorganisatie. “Ze laten hun medewerkers en cliënten dus gewoon in de kou staan. En dat terwijl de gemeente toch een zeer goed tarief kent als onkostenvergoeding,” aldus SP-raadslid Sanders.

Als Vitras door een andere organisatie wordt overgenomen, vreest de SP dat het salaris van de medewerkers een onderhandelingspunt wordt. Daarom eist de partij dat de thuishulpen in ieder geval hetzelfde salaris blijven ontvangen. “We organiseren een bijeenkomst om te bezien wat de rechten van de mensen zijn en hoe we die zo goed mogelijk kunnen waarborgen. We hebben ook een vertegenwoordiging van de vakbonden gevraagd om aanwezig te zijn,” vertelt bestuurslid Oechies.

Het liefst ziet de SP trouwens dat alle hulpen gewoon worden overgenomen door een op te richten lokale thuiszorgorganisatie. “De marktwerking betekent het failliet van de thuiszorg, dat is inmiddels wel aangetoond. Wij willen voorkomen dat de mensen die deze hulp bieden en ontvangen straks alleen nog maar zaken kunnen doen met schoonmaakbedrijven. Daarom hebben we ook eerder dit jaar een plan uitgewerkt voor het oprichten van een gemeentelijke zorginstelling. Een laagdrempelige organisatie die op alle vlakken goed samenwerkt met de andere zorgverleners in Wijk,” vult Sanders hem aan.

Woensdagavond 8 juli aanstaande organiseert ook de gemeente een informatiebijeenkomst. “Heel goed dat de gemeente met onze wethouder Jan Burger zo snel reageert in de richting van de medewerkers en de klanten. Hij is samen met de ambtenaren bezig om een noodplan op te zetten. Wij willen samen met de bonden de huidige werkers van Vitras vooral steunen. Daar is onze avond voor bedoeld,” legt Jan Oechies uit. Zelf staan de socialisten vrijdagavond aanstaande vanaf 19.30 uur in de zaal van Concordia, in het Feuniksgebouw klaar voor gedupeerden.

U bent hier