h

Hulpvragers tevreden over WMO-voorzieningen

31 juli 2009

Hulpvragers tevreden over WMO-voorzieningen

WIJK BIJ DUURSTEDE - Over de voorzieningen die de gemeente Wijk bij Duurstede levert op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zijn de inwoners erg tevreden. Dat blijkt uit onderzoek van de SGBO. Daarbij is gekeken naar de tevredenheid van cliënten en aanvragers van hulp bij het huishouden en gehandicaptenvoorzieningen. Vrijwel overal scoort de gemeente hoger dan het landelijk gemiddelde.

In het jaarlijks onderzoek van de SGBO is gekeken naar de ervaringen bij het aanvragen van hulp, de beschikbare en toegekende voorzieningen, de regiotaxi en de hulp in de huishouding. Ook is nagegaan wat de bekendheid is van de WMO-adviesraden in het land en wat de resultaten zijn van de toegekende ondersteuning.

De aanvragers van hulp geven gemiddeld een 7,5 voor de aanvraagprocedure. Het landelijk cijfer voor gemeenten met een vergelijkbare omvang is hier een 7,2. Het meest tevreden is men over de behandeling bij een aanvraag. Hierbij geeft 97% van de mensen aan (zeer) tevreden te zijn.
Het gemiddelde rapportcijfer voor voorzieningen (zoals rolstoelen, scootmobielen en woonvoorzieningen) is in Wijk bij Duurstede een 7,9. Bij vergelijkbare gemeenten is dit een 7,4. En ook over de regiotaxi is men meer tevreden dan elders in het land: het collectief vervoer scoort in Wijk bij Duurstede een 6,9 en in vergelijkbare gemeenten is dit een 6,7.

Voor de meeste cliënten voldoet de ondersteuning aan de verwachtingen (96% is tevreden tot zeer tevreden). Ook zijn cliënten positief over de mate waarin ondersteuning helpt bij het zelfstandig wonen en meedoen aan de maatschappij (93% is tevreden tot zeer tevreden).

Ook de WMO-raad, het adviesorgaan dat bestaat uit belangenorganisaties en afgevaardigden van zorginstellingen, is bij een aanzienlijk aantal mensen bekend. In totaal geeft 49% van de cliënten aan wel eens van de WMO-raad te hebben gehoord. Dit is meer dan gemiddeld bij andere gemeenten (35%). Van de respondenten die bekend zijn met de raad, is 98% tevreden over de mate waarin zij opkomt voor het belang van de cliënten.

Alleen over de hulp in de huishouding is men in Wijk bij Duurstede wat minder tevreden dan elders. Cliënten geven gemiddeld een 7,5 voor de hulp bij het huishouden. Dit is lager dan het gemiddelde in vergelijkbare gemeenten (7,9). Hier spelen waarschijnlijk ook de problemen rond Vitras/CMD een rol.

U bent hier