h

Gemeente stimuleert verhuur van te koop staande woningen

27 juli 2009

Gemeente stimuleert verhuur van te koop staande woningen

Het College van Burgemeester en Wethouders wil de tijdelijke verhuur van de te koop staande woningen stimuleren door het verstrekken van vergunningen op basis van de Leegstandwet. “De eigenaar kan nog steeds proberen zijn woning te verkopen en heeft geen of beperkte dubbele lasten. Daarnaast wordt de woningmarkt voor tijdelijke verhuur verruimd en kan de woning voorzien in de acute woningbehoefte van woningzoekenden,” vat SP-wethouder Jan Burger de voordelen samen.

Het gemeentebestuur heeft het besluit genomen naar aanleiding van de huidige situatie op de woningmarkt. Eigenaren van te koop staande woningen hebben in deze tijd van economische crisis de vraag naar koopwoningen snel zien dalen. Er ontstaat leegstand, omdat deze mensen al naar hun nieuwe woning zijn verhuisd en hierdoor worden zij geconfronteerd met dubbele lasten.

Een mogelijke oplossing is het tijdelijk verhuren van deze te koop staande woningen door gebruik te maken van de Leegstandswet. De Leegstandswet biedt eigenaren de mogelijkheid hun woning tijdelijk te verhuren zonder dat de huurder recht heeft op huurbescherming. De eigenaar kan dus gewoon doorgaan met de verkoop van zijn woning.
Door gebruik te maken van de Leegstandswet wordt de woningmarkt voor tijdelijke verhuur eveneens verruimd. “Ook dat is van belang, omdat de gehele woningmarkt op dit moment verstopt is geraakt. De wachttijden voor een huurwoning lopen op en ook mensen die tijdelijk geholpen willen worden met een woning, hebben steeds minder kansen,” laat wethouder Burger weten.

Er zijn een aantal voorwaarden voor het verlenen van een vergunning bepaald. Zo moet het gaan om een leegstaande particuliere koopwoning. De huurovereenkomst moet voor tenminste zes maanden worden aangegaan. Voor de verhuurder geldt een opzegtermijn van minimaal drie maanden, voor de huurder is de opzegtermijn maximaal één maand. De huurder dient gedurende de huurperiode ingeschreven te staan als woningzoekende. De vergunning is in principe geldig voor een periode van maximaal twee jaar.

U bent hier