h

Big Jump in de Gravenbol

12 juli 2009

Big Jump in de Gravenbol


In het kader van ‘The Big Jump’ sprongen vandaag 150 kinderen in het water van recreatieplas De Gravenbol in Wijk bij Duurstede. “Met de actie wil de stichting ‘Red de Gravenbol’ nog eens benadrukken dat de plas schoon moet blijven en er geen slibstort moet plaatsvinden. En daar staan wij als partij helemaal achter,” zegt SP-raadslid Gert de Heus.

“De Big Jump is overigens een manifestatie om iedereen te laten weten en zien dat schoon water belangrijk is. In één gezamenlijke actie, op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip springen mensen over heel Europa in het water,” legt De Heus uit.

In Nederland organiseren de Provinciale Milieufederaties samen met verschillende actiegroepen de Big Jump. Het concept is ontwikkeld door het European Rivers Network, een Franse milieuorganisatie. De Big Jump heeft al een paar jaar plaatsgevonden en wordt inmiddels ondersteund door onder andere het Wereld Natuurfonds en het Europees Milieubureau.

De actie in Wijk bij Duurstede kent een bijzonder karakter. Voor de recreatieplas De Gravenbol zijn door het recreatieschap plannen ontwikkeld om in de voormalige uitgraving slib te storten. “Nu nog is het een prachtig natuurgebied met helder water, gelegen in de uiterwaarden tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen. De recreatieplas heeft tevens een belangrijke regiofunctie. Omwille van de financiën wil het recreatieschap er slib storten en veel mensen hebben daar terecht vraagtekens bij. Tal van watersporters maken zich ook zorgen. De gehele raad heeft daarom onlangs uitgesproken dat de huidige plannen van het recreatieschap van tafel moeten. Het is een goede zaak dat stichting ‘Red de Gravenbol’ met deze activiteit nog eens de aandacht vestigt op de risico’s van de slibstort,” aldus het SP-raadslid.

U bent hier