h

Woonlasten liggen ver uiteen

10 juni 2009

Woonlasten liggen ver uiteen

De verschillende heffingen van de Utrechtse gemeenten lopen fors uiteen. Ook in de regio zijn de verschillen bij de jaarlijkse de woonlasten groot. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de provincie waarbij de woonlasten in de Utrechtse gemeenten op een rijtje worden gezet.

Ieder jaar volgt de provincie Utrecht de ontwikkelingen van de woonlasten in de Utrechtse gemeenten. Daarbij worden kostendalingen en -stijgingen in beeld gebracht. Bovendien worden deze onderling vergeleken. Daarbij gaat het om de onroerend zaakbelasting, het reinigingsrecht (onder andere de kosten voor het ophalen van het huisvuil) en het rioolrecht. Ook kijkt men apart naar de ontwikkeling van de waterschapslasten.

Uit de onlangs verschenen rapportage blijkt dat in 2009 de gemiddelde woonlasten voor een eigenaar/bewoner in alle gemeenten in de provincie 670 euro bedragen. Voor huurders is dit 384 euro.

Voor eigenaar/bewoners is Abcoude de duurste gemeente. Daar betaalt men gemiddeld 985 euro. De goedkoopste gemeente is Bunschoten met 489 euro aan woonlasten.

Voor huurders zijn de woonlasten in Abcoude eveneens het hoogste: 540 euro per jaar. Hier is De Ronde Venen het goedkoopst: 219 euro. Vervolgens komt Montfoort met 251 euro. Lage woonlasten voor huurders kent ook Wijk bij Duurstede met gemiddeld 262 euro, dat daarmee tot de drie goedkoopste gemeenten behoort.

Ook in de regio zijn de verschillen groot. In Zeist betaalt een eigenaar/bewoner gemiddeld 618 euro aan woonlasten, in Utrechtse Heuvelrug 622 euro, in Wijk bij Duurstede 683 euro, in De Bilt 756 euro en in Bunnik 848 euro per jaar. Gebruikers (huurders) van woningen zijn in de regio in Wijk bij Duurstede dus het minste kwijt: 262 euro. Zeist volgt met 292 euro. In Utrechtse Heuvelrug betalen gebruikers van woningen gemiddeld 420 euro, in Bunnik 444 euro en in De Bilt 445 euro.

U bent hier