h

Steun voor SPAR in Langbroek

27 juni 2009

Steun voor SPAR in Langbroek

Het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede heeft besloten om een subsidie te verstrekken in het kader van de “de-minimis” verordening* aan de SPAR in Langbroek. “Het gaat om een maximaal bedrag van 130.000 euro voor een bijdrage aan de verbouwings- en exploitatiekosten, onder voorwaarde dat de SPAR zal verhuizen naar de multifunctionele accommodatie (MFA) in de Oranjehof,” legt wethouder Jan Burger uit.

De kern Langbroek krijgt er met het project Oranjehof een nieuw voorzieningencentrum bij. Het sportcomplex Oranjehof wordt verplaatst om ruimte te kunnen maken voor woningbouw (in totaal zo’n 110 woningen), een landschapspark en voorzieningen. Voor deze uitbreiding is een bestemmingsplanprocedure in werking gezet. Centraal in het plan staat een multifunctionele accommodatie met daarin zorgappartementen, het dorpshuis en een zorgsuper. Woningstichting Volksbelang wil hiervoor een samenwerking aangaan met de SPAR en zorginstelling Reinaerde. Hierdoor is het mogelijk om de buurtsuper in het dorp te behouden. De supermarkt wil men combineren met een leer/werktraject voor mensen met een beperking.

De huidige locatie van de SPAR voldoet niet meer aan de bouwtechnische eisen en is commercieel onrendabel. De plannen voor een nieuwe vestigingslocatie in de MFA zijn vergevorderd, maar daarvoor is eerst de verplaatsing van de huidige sportvelden van SVL noodzakelijk. Het nieuwe dorpscentrum (de MFA) kan daarna gebouwd worden en is naar verwachting eind 2011/begin 2012 gereed. “Het zou wel erg spijtig zijn als de SPAR ondertussen verdwijnt. Eerdere voorstellen voor tijdelijke huisvesting op een andere locatie, bijvoorbeeld in een noodgebouw op de huidige parkeerplaats van SVL, bleken financieel niet haalbaar of daarbij hadden omwonenden grote bezwaren. Vandaar dat we nu voor deze oplossing hebben gekozen,” laat SP-wethouder Jan Burger weten.

“Daarop kwam het plan om op de huidige locatie aan de Langbroekerdijk te verbouwen. Daarmee voldoet de winkel aan alle wettelijke eisen en kan zij blijven tot de nieuwe ruimte in het nieuwe dorpscentrum beschikbaar komt. Een dorpssuper is van groot belang voor de leefbaarheid van Langbroek. Juist ook voor bijvoorbeeld de ouderen en mensen die minder mobiel zijn. Daarom is het gemeentebestuur ook bereid om financiële ondersteuning te verlenen,” besluit de projectwethouder voor Oranjehof.

* Wat is “De Minimis”?
De “de-minimis” regeling is een vorm van staatssteun. Volgens de regels mag een overheid een onderneming steunen met maximaal 200.000 euro over een periode van drie belastingjaren. “De Minimis” is een Latijnse uitdrukking die in het recht gebruikt wordt en uit het klassieke Romeinse recht afkomstig is. Daarmee wordt in geschillen in het civiel recht gedoeld op (al dan niet vermeende) kleinigheden. De regeling maakt het mogelijk dat overheden in bijzondere situaties bedrijven of ondernemers kunnen ondersteunen.

U bent hier