h

Gemeente wil speculatie tegengaan

15 mei 2009

Gemeente wil speculatie tegengaan

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) van toepassing verklaard op een aantal gebieden rondom Wijk bij Duurstede. SP-wethouder Jan Burger vertelde dat tijdens de afgelopen raadsvergadering. Het gaat om gronden die in de structuurvisie worden aangewezen als mogelijke locaties voor woningbouw en industrie. De aanwijzing betekent dat eigenaren hun grond niet vrij aan derden mogen verkopen, maar eerst aan de gemeente moeten aanbieden.

De gemeente is bezig met het opstellen van de Structuurvisie Wijk bij Duurstede 2020. De raad buigt zich daarbij ook over mogelijke plekken om in de toekomst woningen en bedrijvigheid te realiseren. Omdat deze week de betreffende beleidsstukken naar buiten zijn gebracht, heeft het college er vooraf voor gezorgd dat het voorkeursrecht is gevestigd. “We willen als gemeente in de toekomst over gronden beschikken voor nieuwe woningen en plek hebben voor uitbreiding van het industrieterrein. Maar aannemers en projectontwikkelaars kopen die gronden vaak voor hoge prijzen op. De Wet voorkeursrecht zorgt er dan voor dat de gemeente een voorkeurspositie heeft op het moment dat een eigenaar zijn grond wil verkopen. Die grond moet dan eerst aan de gemeente worden aangeboden. De gemeente heeft dus een recht op eerste koop,” vertelt wethouder grondzaken Jan Burger.

De gemeente beoordeelt overigens per keer of zij van een aanbod van grondaankoop gebruik wenst te maken. De Wvg verplicht eigenaren dus niet tot verkoop van hun grond en betekent dus geen onteigening. Het is overigens bijzonder dat de gemeente op deze schaal gebruik maakt van het voorkeursrecht. “In onze gemeente is dat lange tijd niet gebeurd. Maar het betreft hier belangrijke uitbreidingslocaties en het gaat om heel veel verschillende grondeigenaren. Door de voorkeurspositie kan de gemeente voorkomen dat de prijs opgedreven wordt door tegen elkaar opbiedende partijen of dat alle grond in handen komt van speculanten. Dat is van groot maatschappelijk belang, want door een te hoge grondprijs betalen toekomstige woningzoekenden en bedrijven uiteindelijk ook meer voor de grond. Dat maakt bijvoorbeeld het realiseren van sociale woningbouw steeds moeilijker,” aldus wethouder Burger.

De gemeenteraad wordt door het college verzocht de voorlopige aanwijzing om te zetten in een definitieve aanwijzing. Dat zal nog voor de zomerperiode gebeuren. Op basis van de vast te stellen structuurvisie geldt de Wet voorkeursrecht vervolgens voor een periode van drie jaar.

De percelen grond waarop een voorkeursrecht is gevestigd zijn gelegen ten noordoosten van de Graaf van Lynden van Sandenburgweg, tegenover De Geer, ten zuidwesten van De Geer tussen Geerweg en Wijkersloot, ten noorden van bedrijventerrein Broekweg in het verlengde van Fruitmasters en PPC, en ten zuiden van de Middelweg-oost (grenzend aan sportpark Mariënhoeve).

U bent hier