h

Geen slibstorten in Gravenbol

10 mei 2009

Geen slibstorten in Gravenbol

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug en Krommerijn heeft het idee opgevat om het twintig meter diepe gat in de Gravenbol deels te dichten met slib. Dit om de recreatieplas weer veilig te maken, volgens de regels van de Provincie. Tijdens een openbare avond in het gemeentehuis kwamen vele inwoners aanhoren hoe het met deze plannen zit. De onvrede over het storten van het slib, vermengd met twintig procent huisafval, was groot. Ook Wijkse politici stellen vragen. “Er leven nog vele vragen die eerst goed moeten worden bekeken, voordat we überhaupt kunnen nadenken over het storten van slib. Laat staan dat we daar nu al moeten beginnen”, meent SP-er Jeroen Brouwer.

Op de informatieavond was het verzet tegen het storten van het slib groot. De betrokken partijen, die uitleg kwamen geven, konden de levende onrust niet wegnemen. Ook de uitleg van het Recreatieschap, de beheerder van de Gravenbol, dat de plas onveilig is en door de Provincie afgesloten kan worden als er niets gebeurd, ondervond veel weerstand. “Er zijn misschien ook oplossingen mogelijk, waarbij we niet met slib hoeven te werken. Die hebben we niet gehoord. Maar wat belangrijk is, is dat er simpelweg nog vele vragen open blijven”, vindt Brouwer.

Een van de belangrijkste vragen is hoe de landelijke overheid met storten omgaat. Zo heeft de minister onlangs juist een onderzoekscommissie samengesteld die een advies uit moet brengen over slibstortingen. Brouwer; “Wij hebben inmiddels contact gehad met onze Tweede Kamerfractie. Zij heeft ons aangeraden dat het verstandig is om op dit advies te wachten, en nog geen slib te laten storten. Vandaar dat het goed is om echt nog niet te beginnen.”

Ook geeft de SP-fractie de voorkeur om met de Wijkse partijen nog eens goed naar de problematiek te kijken. “Omdat het eigenlijk geen bevoegdheid is van een gemeente om hier vergunningen enzovoorts af te geven, speelde dit allemaal ver van onze bedden af. Gelukkig hebben lokale geluiden ons op tijd wakker geschud. Vandaar dat wij het idee steunen om hier eens een informatiebijeenkomst over te houden. Die is nu eind juni. Dat geeft iedereen nog genoeg tijd en ruimte om onderzoek te doen”, eindigt de SP-er.

U bent hier