h

SP pleit voor beperken tarieven rioolheffing

19 april 2009

SP pleit voor beperken tarieven rioolheffing

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Socialistische Partij heeft tijdens de afgelopen raadvergadering een motie ingediend om de tarieven voor de rioolheffing te matigen. De komende jaren gaan de kosten van de heffing omhoog vanwege het gescheiden verwerken van regen- en afvalwater. “We willen dat het gemeentebestuur vooral sober en doelmatig het rioolstelsel gaat aanpassen en de rekening voor de burgers niet zomaar met tientallen euro’s wordt verhoogd,” aldus raadslid Gert de Heus.

De komende jaren wordt extra geïnvesteerd in het afkoppelen van opgevangen regenwater en de verwerking van afvalwater, via het riool. De overlast bij extreme regenbuien wordt hiermee beperkt. Maar ook wordt het regenwater langer vastgehouden en verdroging tegen gegaan. “We vinden dat een prima zaak. Maar we willen de kosten voor onze inwoners wel beperkt houden. Betaalbare alternatieven zoals waterdoorlatende bestrating en het aanleggen van wadi’s zijn er ook. Dat is goedkoper dan een tweede buizenstelsel voor het afvoeren van regenwater. Ook kan de gemeente regentonnen ter beschikking stellen,” vertelt De Heus.

Met de aanleg van een gescheiden systeem voor regen- en afvalwater zouden de kosten voor de rioolheffing zo’n dertig tot veertig euro per jaar stijgen. “Dat is dus naast de reguliere verhogingen die de vorige gemeenteraad aannam, vanwege de investeringen die al gedaan behoorden te worden in het huidige rioolstelsel. Daar hebben we als SP grote moeite mee, zeker in deze tijd van economische crisis,” legt De Heus uit.

De motie kreeg steun van verschillende fracties. Waarop GroenLinks-wethouder Henk Muis toezegde zich maximaal te willen inspannen om dusdanige maatregelen voor te bereiden dat de kosten voor de inwoners daadwerkelijk beperkt blijven. “Met de toezegging zijn we al tevreden. We zullen nu bij de definitieve versie van het Gemeentelijk Riool Plan verder hierop gaan. Daarnaast zullen we bij de uitvoering van elk deelplan ook mee blijven kijken”, eindigt de Heus.

U bent hier