h

SP blij met visie Hoogstraat

6 april 2009

SP blij met visie Hoogstraat


WIJK BIJ DUURSTEDE - ‘Op de Hoogstraat niet zo maar bouwen, zonder gebiedsvisie’, was het motto van Socialistische Partij drie jaar geleden. Destijds steunden de socialisten een groep bewoners in hun verzet tegen de sloop van enkele huizen van Volksbelang aan deze straat. Vorige week is er tenslotte een gebiedsvisie gepresenteerd voor het hele gebied. “Het was misschien een zware bevalling. Maar alle direct betrokken partijen konden hier hun ei in kwijt. Daar zijn we tevreden over”, meent SP-raadslid Gert de Heus.

Aan het einde van de vorige raadsperiode stonden de bewoners van de Hoogstraat bijna voor een feit. Volksbelang zou enkele huizen slopen en hier jongerenappartementen maken. Zonder vorm van overleg dreigden de plannen te worden doorgedrukt, totdat het op dat moment nieuwe college de plannen van tafel veegde en er een andere oplossing moest komen. “Er moest eerst een visie komen voor het hele gebied rondom de Hoogstraat, en dus niet zo maar lukraak gebouwd worden. Vandaar dat wij de protestgroep steunden”, legt De Heus nog maar eens uit.
In de periode die volgde bleef het wel lang stil op het gemeentehuis. Vaak tot ontsteltenis van de protestgroep die zich ongedoopt had tot meedenkgroep, maar zeker ook Volksbelang, die dankzij enkele onverhuurbare huizen geld misliep. In het laatste half jaar raakte eindelijk dan toch alles in een stroomversnelling. De partijen kwamen gezamenlijk tot een visie. Vorige week werd deze aan geïnteresseerde bewoners voorgelegd.

Gert de Heus: “En het is goed om te zien dat velen tevreden zijn met het werk. Dat is echt ook een compliment voor de meedenkgroep en Volksbelang die met de gemeente zo hard meegewerkt hebben.” De visie is het fundament voor verdere ontwikkelingen aan de Hoogstraat. Verdeeld over drie gedeelten van de Hoogstraat zullen de plannen uitgevoerd kunnen gaan worden.

“Het belangrijkste is dat Volksbelang in stuk B (het middengedeelte van de Hoogstraat) aan de slag kan met het ontwikkelen van appartementen voor kleine huishoudens. We hopen dat de woningstichting bij de uitwerking van de plannen goed overleg blijft voeren met de bewoners en haar huurders. Verder is het eerste gedeelte van de visie, voor het gebied tussen pakweg de Lidl en het tankstation aan de Zandweg wel erg ambitieus. Het zal nog wel even duren voor daar daadwerkelijk gebouwd kan worden,” besluit het SP-raadslid.

U bent hier