h

WMO-beleid gemeente valt opnieuw in de prijzen

14 februari 2009

WMO-beleid gemeente valt opnieuw in de prijzen

Het Signaleringsnetwerk van de gemeente Wijk bij Duurstede ontvangt van het onderzoeks- en adviesbureau SGBO de Oh-Wat-Mooi-prijs. Het is een prijs voor de gemeente die het beste werk maakt van vernieuwing, verbetering en verdieping van het WMO-beleid. SP-wethouder Jan Burger is bijzonder trots op de toekenning: “We laten opnieuw zien dat we hier op een unieke manier onze zorgtaken vervullen.”

Het Signaleringsnetwerk is vorig jaar in de gemeente van start gegaan.Volgens de wethouder is het project bewust kleinschalig en lokaal georganiseerd.
“Elders in de provincie zijn de beschikbare middelen gekoppeld aan een regionale instelling. Wij hebben hier besloten om iemand in dienst te nemen, die gewoon samen met de bestaande hulpverleners aan de slag is gaat. Het Signaleringsnetwerk is er voor het opsporen van verborgen problemen, waarbij signalen uit de buurt, van familieleden, woningstichting en dergelijke van grote waarde zijn. Het gaat bijvoorbeeld om vereenzaming, verwaarlozing, drankproblemen, mishandeling of dakloosheid. Het Signaleringsnetwerk werkt zo goed, omdat politie, GGD, maatschappelijk werk, psychiatrie en andere organisaties samenwerken om de problemen aan te pakken.” Aldus vertelt Jan Burger als toelichting.

Vorig jaar al bleek dat de gemeente met haar WMO-beleid als positief voorbeeld diende. Wijk bij Duurstede regelde als een van de eerste gemeenten dat hulp in de huishouding altijd recht had op betaling volgens de CAO. De gemeente vond het onterecht dat medewerkers van thuiszorginstellingen soms gedwongen werden om ontslag te nemen en als alphahulp aan de slag te gaan. Later volgde een landelijke reparatie van de wetgeving op dit gebied.

Het SGBO-juryrapport vermeldt dat het Signaleringsnetwerk van Wijk bij Duurstede een vernieuwend instrument is om mensen met problemen in beeld te brengen en in de eigen gemeente ondersteuning te bieden, in plaats van in de regio. Het Signaleringsnetwerk is volgens de jury een unieke samenwerking tussen zowel professionele als vrijwilligersorganisaties. Hierbij schakelen de verschillende organisaties elkaar en elkaars expertise in. De aanpak is vasthoudend richting de cliënt, maar ook richting de samenwerkingspartners. Hierdoor worden in Wijk bij Duurstede opvallend veel mensen geholpen, die anders buiten beeld bleven.

De OWM-prijs wordt voor de tweede keer uitgereikt. SGBO heeft de prijs in het leven geroepen naar aanleiding van onderzoeken die zij verricht en adviezen die zij verstrekt op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Omdat ruim 175 gemeenten meedoen aan de onderzoeken, kent SGBO veel projecten. De prijs wordt uitgereikt aan een project waar andere gemeenten van kunnen leren. De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 23 februari aanstaande om 15.30 uur in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede.

U bent hier