h

Vitras/CMD voorlopig gered?

21 februari 2009

Vitras/CMD voorlopig gered?

Meavita en Vitras uit elkaar
Zorginstelling Vitras/CMD is afgesplitst van moederbedrijf Meavita Nederland. Op de korte termijn verwacht de instelling aan al haar financiële verplichtingen te kunnen voldoen, zodat de zorgverlening de komende periode (2009) ook gegarandeerd lijkt te zijn.

Januari 2007 fuseerde Vitras/CMD met andere regionale zorgorganisaties in Den Haag, de Achterhoek en Groningen. De gehoopte schaalvoordelen bleven echter uit, een project met beeldverbindingen bij cliënten mislukte en Meavita kwam in grote geldnood. Door de ruim 60 gemeenten, de zorgkantoren, het ministerie en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de afgelopen twee maanden maximale inspanning verricht om de zorgverlening op de korte termijn niet in gevaar te laten komen. Voor de vier regio’s zijn verschillende oplossingen aangedragen.
Vitras/CMD is door de mislukte fusie wel minimaal 4 miljoen euro kwijtgeraakt. Het is nog onduidelijk of de instelling ook na 2009 ‘levensvatbaar’ is.

Vitras/CMD is een grote speler op de zorgmarkt in de regio Utrecht. Er werken ruim 2.000 mensen die zorg (onder andere maatschappelijk werk, thuiszorg, en jeugdgezondheidszorg) leveren aan zo’n 10.000 cliënten. Het bedrijf is actie in Nieuwegein, Houten, Zeist, Lopik, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Bunnik, De Bilt, Veenendaal, Rhenen, Woudenberg, Renswoude en Schepenzeel.

In Wijk bij Duurstede levert Vitras/CMD zo’n 70% van de thuiszorg. Enkele honderden huishoudens zijn afhankelijk van de hulp- en dienstverlening die het bedrijf verstrekt. Op dit moment wordt door de betrokken gemeentebesturen bekeken hoe de zorg in de toekomst kan worden georganiseerd. Ook in Wijk bij Duurstede zijn er verschillende initiatieven, zoals de oprichting van een lokale thuishulporganisatie. Daarvoor is door de SP, samen met anderen, een plan ontwikkeld. De nieuwe organisatie kan mogelijk vanaf 2010 hulp in de huishouding gaan leveren.

U bent hier