h

Gemeente wil woningbouw op gang houden

7 februari 2009

Gemeente wil woningbouw op gang houden


Het college zet zich waar en wanneer dat maar kan in om de bouwproductie aan de gang te houden. Ook als het gaat om een locatie van een projectontwikkelaar, zoals het Veilingpark waar Bouwfonds woningen realiseert. Dat antwoorden de wethouders Henk Muis en Jan Burger op vragen van SP-raadslid Gert de Heus.

Door de kredietcrisis is de vraag naar duurdere woningen momenteel flink afgenomen. Bij een aantal projecten (bijvoorbeeld Uem & Wennekes in Langbroek en het Stooker-terrein in Cothen) onderzoekt het gemeentebestuur of een andere invulling van de plannen mogelijk is. Daarbij kan gedacht worden aan het verkopen van vrije kavels. Ook kan een wijziging van de fasering van de plannen helpen, bijvoorbeeld door eerst de goedkopere koopwoningen en eventuele huurwoningen te bouwen. Een andere mogelijkheid is een voorfinanciering van de infrastructurele werkzaamheden (wegenbouw). Het gemeentebestuur is met de betrokken investeerders en de woningbouwstichtingen in gesprek over de diverse oplossingsrichtingen.

Op het Veilingpark is de ontwikkelaar (Bouwfonds) op zoek naar maatwerkconstructies binnen het vastgestelde stedenbouwkundig plan om de verkoop te stimuleren. Bijvoorbeeld door meer rekening te houden met de individuele wensen van de aspirant-kopers. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om duurdere woningtypes te vervangen door goedkopere, zonder de kwaliteit van het gehele plan aan te tasten.

In maart bespreekt het college met de gemeenteraad de gevolgen van de kredietcrisis voor de woningbouwplannen en de gemeentelijke financiën. SP-raadslid Gert de Heus: “ Voor ons is het belangrijk dat woningbouwproductie op gang blijft. Vooral in de betaalbare sector is woningnood nog steeds groot. Bovendien is het goed voor de werkgelegenheid als de gemeente voldoende bouwopdrachten verstrekt.”

U bent hier