h

Niet wachten op gevolgen kredietcrisis

27 januari 2009

Niet wachten op gevolgen kredietcrisis

WIJK BIJ DUURSTEDE - “Het Wijkse gemeentebestuur gaat zeker niet met de handen over elkaar zitten wachten op de gevolgen van de kredietcrisis”, laat SP-wethouder Jan Burger weten. Op dit moment werkt het college een aantal scenario’s uit waarin de effecten van de crisis zijn verwerkt, zodat op korte termijn met de gemeenteraad ook over oplossingsrichtingen kan worden gesproken.

De kredietcrisis heeft op gemeentelijk niveau vooral effect op de economische bedrijvigheid, de rente, de werkgelegenheid, rijksbijdragen en belastingen, de woningbouw en de bouwsector. “De mogelijke effecten op die terreinen laten we nu doorrekenen. Wij hadden enkele maanden geleden reeds besloten om alle nog lopende grondexploitaties te bekijken. Bovendien onderzoekt een accountantsbureau de risico’s van al onze grote projecten. Inmiddels is daarover een conceptrapportage verschenen”, geeft wethouder Burger aan als antwoord op onder andere vragen van PCG-raadslid Hans Marchal.

Bij een aantal woningbouwprojecten wil het gemeentebestuur met partners in de volkshuisvesting eventuele alternatieven onderzoeken. Dat geldt met name voor de woningbouwlocaties die zij op korte termijn wil ontwikkelen, bijvoorbeeld rondom de molen in Cothen en het oude Uem en Wennekes-terrein in Langbroek. “Voor de huurwoningen en goedkopere koopwoningen voor starters, zoals de bouwplannen rond Steenstraat 14, gaan de procedures vooralsnog gewoon door”, vertelt de wethouder.

Waar nodig en mogelijk wordt het gemeentelijk beleid aangepast. Het college wil daarvoor wel alle mogelijke knelpunten goed in beeld hebben en weten wat haar financiële mogelijkheden zijn. Jan Burger: “Door te investeren leveren we een bijdrage aan het op gang houden van de economie. De behoefte aan betaalbare woningen is bijvoorbeeld nog steeds groot. Maar ook het bouwen van scholen en andere voorzieningen is goed voor de werkgelegenheid.”

SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer vindt eveneens dat de gemeente een actieve rol moet hebben in deze tijd van economische teruggang. “Juist gewone mensen dreigen de dupe te worden van de kredietcrisis. Werknemers in de bouwsector bijvoorbeeld, maar ook woningzoekenden die juist al zo lang wachten. We moeten de mogelijkheden van de gemeente in deze crisis niet overschatten, maar wel alles op alles zetten om de effecten voor onze inwoners te beperken”, zo laat hij weten.

U bent hier