h

Klachten over busvervoer Wijk bij Duurstede

12 januari 2009

Klachten over busvervoer Wijk bij Duurstede


WIJK BIJ DUURSTEDE – Afgelopen december zijn de buslijnen van Connexion opnieuw bekeken door de Bestuursregio Utrecht, de BRU, die voor het openbaar vervoer in de regio verantwoordelijk is. De SP-afdeling heeft diverse klachten binnengekregen over het nieuwe dienstrooster. “Zo halen bussen aanrijdtijden niet en zijn de bussen vaak te vol. Dat was voor ons reden om een brief te sturen naar de BRU, Provincie en ons eigen college. Ook hebben we een meldpunt voor klachten ingesteld”, legt bestuurslid Robbie Dekker uit.

Goed openbaar vervoer is voor de SP belangrijk. Het is volgens de partij een onmisbare schakel voor een goede ontsluiting van Wijk bij Duurstede. Zo is het voor mensen zonder auto het belangrijkste vervoersmiddel en nemen mensen de bus naar hun werk.

“Helaas blijkt met de nieuwe busregelingen alles nog niet honderd procent geregeld te zijn. Ten eerste blijkt dat de bussen tijdens de spitsuren te weinig capaciteit hebben om alle passagiers mee te nemen. Vaak zijn de bussen reeds na de eerste haltes in Wijk bij Duurstede vol, zodat de chauffeurs passagiers uit Cothen, Langroek, Werkhoven en andere plaatsen moeten laten staan. Dat kan natuurlijk niet”, vertelt Robbie Dekker.

Ook over de aanrijdtijden wordt geklaagd. Niet alleen is het vaak onmogelijk om binnen de gestelde tijd van Wijk bij Duurstede naar Utrecht te rijden. De stress die het op schema rijden met zich meebrengt, zet de relatie tussen passagier en buschauffeur volgens de SP onnodig onder druk.
Dekker: “De chauffeur wordt aangekeken op het feit dat zij passagiers niet meenemen en dat zij veel te hard moeten rijden. Dat zorgt voor een onplezierige werksfeer.”

De derde klacht gaat over de afwikkeling van de buslijnen in de avonduren. De bussen die vanuit Utrecht terugrijden naar Wijk bij Duurstede, rijden rechtstreeks naar de eindhalte bij manage het Kleine Ros. Hier kunnen passagiers vervolgens overstappen op de bus die de weg naar Utrecht aanvangt, en die wel de andere halten in de gemeente aandoet.

“Zelfs in de avonduren is de bus uit Utrecht herhaaldelijk niet in staat op tijd terug te zijn, zodat passagiers of een half uur moeten wachten op de volgende bus, of lopend hun weg naar huis moeten vinden. Je zou maar in de binnenstad moeten zijn”, concludeert het SP-bestuurslid.

Om aandacht te vragen voor de problemen heeft de SP een brief gestuurd naar de Bestuursregio Utrecht en andere overheidsorganen. Maar tevens wil zij de klachten verder aanhoren. Vandaar dat de mensen deze bij de socialisten kunnen melden, via telefoonnummer 0343-574438, of e-mail wijkbijduurstede@sp.nl. “Als we willen dat de mensen uit de auto stappen om de files te verminderen, moeten we voor een goed alternatief zorgen. Dus moeten we er voor zorgen dat de buslijnen zo optimaal mogelijk zij. Vandaar deze actie”, eindigt Dekker.

U bent hier