h

Rioolheffing doorberekenen aan huurders is illegaal

18 december 2008

Rioolheffing doorberekenen aan huurders is illegaal

Het doorberekenen van rioolheffingen aan huurders door de woningstichting Cothen is inderdaad niet toegestaan. Dit zegt minister van der Laan in antwoord op Kamervragen van Remi Poppe. Het SP-Kamerlid is verheugd: "Dit is goed nieuws voor de huurders in Cothen die al geruime tijd de belasting die de woningstichting moet betalen rechtstreeks doorberekend krijgen bovenop hun huur."

Minister van der Laan grijpt nog niet in, maar wacht eerst het overleg tussen de woningstichting en de gemeente Wijk bij Duurstede af. Poppe: "Als de beide partijen eruit komen vind ik dat prima, maar ik houd wel de vinger aan de pols."

Poppe vindt dat er ook een oplossing gevonden moet worden voor de rioolheffing die in de loop der jaren onterecht door de huurders is betaald. "Als de huurders jarenlang teveel hebben betaald aan de woningstichting zal dit geld links- of rechtsom terug moeten komen bij de huurders."

In de gemeente Wijk bij Duurstede, waar het dorp Cothen onder valt, is de rioolheffing een eigenarenheffing. Dit betekent dat de eigenaren van woningen en niet de huurders een aanslag krijgen. In Cothen berekent de woningstichting de heffing direct door aan de huurders, waardoor huurders met een lager inkomen hier geen kwijtschelding voor kunnen krijgen van hun gemeente.

U bent hier