h

Baas over de eigen kachel

21 december 2008

Baas over de eigen kachel

 M. Huisman
WIJK BIJ DUURSTEDE - De bewoners van Karel Martelstraat 35 t/m 93 kunnen dit jaar uitzien naar warme kerstnachten. Daar waar normaal de verwarming tussen 24.00 uur en 6.00 uur uitgaat, blijft deze dit jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw aan. “Mensen zaten eerst dus letterlijk in de kou. Nadat de Hulpdienst van de SP klachten kreeg, vroegen we hiervoor aandacht bij woningstichting Volksbelang. De verwarming gaat nu in ieder geval tijdelijk aan”, legt raadslid Gert de Heus uit.

In het verleden ging bij beide woonblokken aan de Karel Martelstraat de verwarming ’s nachts uit. Na een aantal klachten kwam hier voor één van beide blokken in december 2005 een einde aan. “Er is toen een inventarisatie gehouden bij de huurders. Hierbij was het ene blok voor en het andere blok in meerderheid tegen het opheffen van de nachtverlaging. De bewoners van de nummers 35 tot en met 95 bleven dus in de kou zitten”, aldus de SP-er.

Naar aanleiding van de nieuwe klachten heeft woningstichting Volksbelang besloten om de regeling met de bewoners uit het laatste blok opnieuw te bekijken. Omdat dit voor de kerst niet haalbaar is, is in overleg met de Bewonerscommissie afgesproken om de nachtverlaging in ieder geval gedurende de kerst- en nieuwjaarsperiode op te heffen. In januari gaat de woningstichting kijken wat de mensen uiteindelijk willen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de opheffing van de nachtverlaging voor de mensen een iets hogere energierekening opleveren. Hoe hoog die stijging wordt is moeilijk te voorspellen. “Dat ligt natuurlijk ook aan het verbruik van de huurders zelf”, denkt De Heus, “maar wij doen bij deze vast een beroep op de solidariteit van de bewoners. Er zijn bewoners met gezondheidsklachten, die dan echt in de kou zitten. En gezondheid is toch het belangrijkst?”

UPDATE: Nog voor de kerst is de verwarming op verzoek van bewoners en de SP aan gegaan, om vervolgens ook 's nacht aan te blijven. De bewoners zijn per brief geinformeerd door de woningstichting. De SP is zeer tervreden over de snelle werkwijze van Volsbelang en de huurdersbelangenvereniging.

U bent hier