h

SWZ-ers laten hun stem horen

15 november 2008

SWZ-ers laten hun stem horen

Enkele tientallen medewerkers van de Sociale Werkvoorziening Zeist (SWZ) waren afgelopen woensdag aanwezig in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede. Zij waren daarvoor uitgenodigd door de Socialistische Partij. De SP wilde van de medewerkers zelf horen hoe zij aankijken tegen een mogelijke overname van het bedrijf door Abrona, Bartimeus en IG-groep.
Veel SWZ'ers in het Wijkse gemeentehuis

De raadszaal in het Wijkse gemeentehuis was goed gevuld. Met veel medewerkers van de SWZ, maar ook vertegenwoordigers van de Ondernemingsraad en raadsleden uit Utrechtse Heuvelrug, De Bilt, Zeist en Wijk bij Duurstede.

SWZ-bestuurslid en SP-raadslid Anne-Marie Mineur verzorgde een korte presentatie over de toekomst van de SWZ, de nieuwe wetgeving en wat de overname van het bedrijf voor gevolgen kan hebben. Vervolgens kregen de bezoekers in de zaal het woord. SP-Tweede Kamerlid Paul Lempens en wethouder Jan Burger schoven daarbij aan om vragen te beantwoorden.

Uit de vragen en opmerkingen vanuit de zaal kon worden opgemaakt dat er nog wel wat kan verbeteren aan de communicatie bij de SWZ: “We hebben pas een brief gekregen van de directeur en daarin staat gewoon dat de overname al geregeld is!”

De meeste bezoekers blijken het overigens prima te vinden dat er vooral lokaal meer werkgelegenheid komt voor mensen met een beperking: “Maar dan moeten werkgevers wel bereid zijn om niet alleen naar de kosten en opbrengsten te kijken. Mensen die ergens naar tevredenheid twee jaar geplaatst zijn, hebben gewoon recht op een vast arbeidscontract”.

Ook waren er zorgen: “Ze zeggen wel dat er niets verandert, maar kan ik straks nog wel terugvallen op een werkbedrijf en is er wel voldoende begeleiding als daarop bezuinigd wordt?”
Aan het eind van de avond lieten de medewerkers weten het heel goed te vinden dat ze de gelegenheid kregen om te vertellen hoe zij over de toekomst van de werkvoorziening dachten. Ze bedankten de SP voor het organiseren van de bijeenkomst.

Paul Lempens gaf tenslotte nog als advies richting de SWZ-ers mee: “Laat je stem horen, via de Ondernemingsraad, maar ook in de gemeenteraden en bij raadsleden. Zij bepalen de komende weken mede hoe de toekomst van de Sociale Werkvoorziening er in deze regio gaat uitzien!”

U bent hier