h

Actiz: “Miljoenen moeten terug naar thuishulp”

15 november 2008

Actiz: “Miljoenen moeten terug naar thuishulp”

Volgens brancheorganisatie Actiz van de thuiszorgorganisaties houden gemeenten meer dan 200 miljoen euro over aan de huishoudelijke hulp. De organisatie wil dat dit geld wordt teruggegeven aan de thuiszorg. SP-wethouder Jan Burger is het daarmee eens. Hij legt in de weblog uit dat gemeenten voor een euro per uur op de eerste rij kunnen zitten.

De gemeenten regelen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) sinds 2007 de huishoudelijke hulp. Gemeenten doen dat via een aanbesteding aan zorginstellingen. Veel instellingen hebben daarbij zo goedkoop mogelijk ingeschreven, omdat ze bang waren om hun marktaandeel te verliezen of ze wilden hun marktaandeel in de betreffende plaats juist verhogen.

Inmiddels zijn de loonkosten gestegen en komen steeds meer instellingen in de problemen. Veel gemeenten houden volgens Actiz de hand echter op de knip en weigeren de tarieven aan te passen. De brancheorganisatie heeft uitgerekend dat de gemeenten gezamenlijk dit jaar ruim 200 miljoen euro overhouden op de huishoudelijke hulp. Dat geld moet volgens Actiz terug naar de thuiszorg.

SP-wethouder Jan Burger gaat in de weblog van de SP-afdeling Wijk bij Duurstede nader in op de problemen bij de huishoudelijke hulp. Zo dreigen in Houten en Nieuwegein honderden medewerkers van Vitras/CMD op straat te komen staan, omdat de regionale thuiszorgorganisatie haar werkzaamheden niet meer kan financieren. De stelling van Jan Burger is: “Voor een extra euro per uur zitten de gemeenten op de eerste rij!”

U bent hier