h

“We gaan voor een huisartsenpost hier!”

12 oktober 2008

“We gaan voor een huisartsenpost hier!”

Utrechtse Heuvelrug - Een huisartsenpost in Doorn moet haalbaar zijn. Meerdere partijen zijn bereid om daaraan mee te werken en een koppeling met de buitenpolikliniek van het Diakonessen Ziekenhuis ligt het meest voor de hand. Dat bleek tijdens de presentatie van het SP-rapport Huisartsenpost Doorn: van fictie naar realiteit?! in het plaatselijke cultuurhuis.

Met tientallen belangstellenden was het cultuurhuis in Doorn goed gevuld toen Ad Schiedon, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug, de aanwezigen verwelkomde. Vervolgens volgde een presentatie van het onderzoek dat de Socialistische Partij de afgelopen twee maanden in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede heeft gehouden.

Henk van Gerven, huisarts en Tweede Kamerlid voor de SP, wees in een videoboodschap nog eens op de problemen bij de spoedeisende zorg en de bereikbaarheid van de huisartsen. Hij zegde toe zich vanuit Den Haag te willen inspannen voor een huisartsenpost in Doorn. De verantwoordelijke wethouders voor gezondheidszorg, Elisabeth van Oostrum in de Utrechtse Heuvelrug en Jan Burger in Wijk bij Duurstede, ontvingen het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport.

Tijdens het tweede deel van de avond spraken de aanwezigen over de bijdragen die de overheid, de zorgaanbieders en de financiers kunnen spelen bij de totstandkoming van een huisartsenpost in Doorn. Vertegenwoordigers van de RAVU (ambulancevervoer) gaven daarbij aan dat een post in Doorn de spoedeisende zorg zeker ten goede zou komen. Een werknemer van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht wees er op dat er nu veel mensen bij de eerste hulp komen met hun zorgvraag. Een ‘voorpost’ in Doorn is daarom niet alleen goed voor de inwoners, maar zou ook kostenbesparend kunnen werken.

Hans Pouw vraagt de mening in de zaal

Rob Bakker, die in opdracht van de gemeente Wijk bij Duurstede op dit moment in beeld brengt welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een huisartsenpost in Doorn, vertelde dat er voor de realisatie verschillende varianten zijn. Hij concludeerde dat er voldoende enthousiaste partijen zijn voor het idee. Hij noemde daarbij beide gemeentebesturen, de provincie en het Diakonessen Ziekenhuis. De uitdaging was volgens hem vooral “om de zaak op een goede manier aan het rollen te krijgen”.

De algemene conclusie in de zaal was dat het rapport in ieder geval duidelijk aangeeft hoe de bevolking denkt over het beter bereikbaar maken van de acute huisartsenzorg. Hans Pouw, SP-afdelingsvoorzitter Wijk bij Duurstede en gespreksleider tijdens het tweede deel van de avond, sloot af met de woorden: “Een huisartsenpost in Doorn? We gaan er voor!”

U bent hier