h

SP dient motie in voor huisartsenpost in Doorn

26 oktober 2008

SP dient motie in voor huisartsenpost in Doorn

Wijk bij Duurstede - De gemeenteraadsfractie van de SP heeft een motie ingediend waarin zij pleit voor vestiging van een huisartsenpost in Doorn. Afgelopen week werd een dergelijke motie ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug met grote meerderheid van stemmen aangenomen.

De SP in Wijk bij Duurstede wil dat het College van Burgemeester en Wethouders van deze gemeente voortgaat op de door haar ingeslagen weg om te komen tot een huisartsenpost in Doorn. En daartoe in overleg met alle betrokken partijen probeert te komen tot concrete voorstellen. De partij wil dat uiterlijk in het voorjaar van 2009 die plannen gepresenteerd worden.

Raadslid Henriëtte Sanders weet dat vanuit Wijk bij Duurstede het gemeentebestuur al aan het werk is om te komen tot een huisartsenpost in Doorn. “Dat is mede op ons aandringen ook in het collegeprogramma opgenomen. Toch achten wij het van belang dat de raad zich uitspreekt om in het voorjaar met uitgewerkte plannen te komen. Ons college is helaas niet de enige partij die het hierbij voor het zeggen heeft. Er zijn veel partijen betrokken bij de eventuele totstandkoming van een dergelijke post in Doorn. Wij willen dat iedereen die zich hiervoor inspant zich gesteund weet,” licht zij toe.

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is afgelopen donderdag dezelfde motie aangenomen met alleen de vijf stemmen van het CDA tegen. Bij de mogelijke realisatie van een huisartsenpost in Doorn zijn ook de provincie, de huisartsen, de zorgverzekeraars, het Diakonessen Ziekenhuis en de huidige huisartsenposten betrokken.

Tijdens de maanden augustus en september organiseerde de SP een uitgebreide enquête onder de bewoners van de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Eén op vijftig inwoners deed daaraan mee. Daaruit bleek dat de huisartsenposten in Ede, Houten en Zeist wat betreft dienstverlening goed scoren. De afstand wordt door vrijwel alle mensen als veel te ver ervaren. Een huisartsenpost in het voor beide gemeenten centraal gelegen Doorn zou de afstand voor de 70.000 inwoners terugbrengen tot maximaal 10 kilometer.

U bent hier