h

Motie over rioolheffing Cothen

27 oktober 2008

Motie over rioolheffing Cothen

Wijk bij Duurstede - De Socialistische Partij wil dat de woningbouwstichting Cothen onmiddellijk een einde maakt aan de rioolheffing die zij aan haar huurders oplegt. De SP-fractie in de Wijkse gemeenteraad heeft daarvoor een motie opgesteld. Afgelopen week werden ook al 163 handtekeningen van huurders overhandigt aan de woningbouwstichting.

SP-raadslid Gert de Heus: “In de gemeente Wijk bij Duurstede is de rioolheffing een eigenarenheffing. Dit betekent dat de eigenaren van onroerend goed en niet de huurders een aanslag krijgen. In Cothen rekent de woningstichting de heffing direct door in de servicekosten, waardoor huurders met een lager inkomen hier geen kwijtschelding voor kunnen krijgen. Op huurtoeslag over dit bedrag hebben de huurders evenmin recht, omdat het bedrag niet in de kale huur is opgenomen. Dit leidt ertoe dat huurders in Cothen financieel slechter af zijn dan huurders in Wijk bij Duurstede en Langbroek.”

Toen de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede in februari van dit jaar sprak over mogelijke verbeteringen van het minimabeleid, wees de cliëntenraad van de Wet Werk en Bijstand (sociale dienst en minimabeleid) al op deze rechtsongelijkheid binnen de gemeente. Dit was voor de SP-afdeling in Wijk bij Duurstede aanleiding om huurders in Cothen te informeren en bij te staan. Het College van Burgemeester en Wethouders verzocht de woningbouwstichting Cothen eerder dit jaar eveneens om haar beleid te veranderen en enkele tientallen huurders maakten per brief bezwaar.

Het bestuur van de woningbouwstichting weigerde tot nu toe gehoor te geven aan de verschillende oproepen, waardoor de lokale SP zich genoodzaakt zag om een handtekeningenactie onder de huurders te voeren. Deze handtekeningen werden op vrijdag 17 oktober jongstleden aangeboden aan het bestuur van de woningstichting.
“We willen nu dat ook het hoogste orgaan van de gemeente, de gemeenteraad zich over de kwestie uitspreekt,” zo laat Gert de Heus tenslotte weten.

U bent hier