h

SP presenteert resultaten onderzoek huisartsenposten

28 september 2008

SP presenteert resultaten onderzoek huisartsenposten

Op woensdagavond 8 oktober aanstaande presenteren de SP-afdelingen van de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede de resultaten van een onderzoek naar het functioneren en de bereikbaarheid van de huisartsenposten in de regio. Ook is de wenselijkheid van een huisartsenpost (HAP) in Doorn bekeken. Bij het onderzoek is 1 op de 50 inwoners ondervraagd. De presentatie vindt plaats in het cultuurhuis in Doorn.

De afgelopen twee maanden zijn zo’n 1.500 bewoners uit de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede ondervraagd over hun bekendheid en ervaringen met de huisartsenposten. In alle kernen zijn mensen geïnterviewd bij supermarkten, sportvelden, in winkelcentra, bibliotheek, zorginstellingen of op andere plaatsen. De ondervraagden zijn ook van alle leeftijden. Daarmee is het onderzoek volgens de socialisten representatief en geeft zij een goed beeld van de mening van de bevolking. De bewoners van de verschillende kernen zijn voor spoedeisende huisartsenzorg nu aangewezen op HAP’s (huisartsenposten) in Ede, Houten en Zeist. Volgens de SP-afdelingen zou een huisartsenpost in Doorn, gekoppeld aan de buitenpolikliniek van het Diaconessenhuis een grote verbetering zijn voor de bereikbaarheid van de huisartsenzorg buiten kantooruren.

De onderzoeksresultaten gaan naar de wethouders Zorg van de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede: Elisabeth van Oostrum en Jan Burger. Maar ook naar de provincie en andere betrokkenen.

SP-raadslid in Wijk bij Duurstede Henriëtte Sanders wijst nog eens op het belang van het onderzoek: “In opdracht van het college van Wijk bij Duurstede worden op dit moment de mogelijkheden en eventuele problemen onderzocht voor een herschikking van de huidige huisartsenposten. Met ons onderzoek voegen we daar nog eens de mening van de mensen aan toe. Bij de totstandkoming van een huisartsenpost in Doorn zijn veel partners betrokken, zoals: de huisartsen, de zorgverzekeraar(s), het Diaconessen Ziekenhuis, Primair (de organisatie van HAP’s), bestuurders van beide gemeenten. Het is zaak dat zij verder aan de slag gaan met de resultaten van het onderzoek.”

De wethouders van de twee gemeenten zijn aanwezig tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten, maar ook verschillende andere belanghebbenden. “Maar ook inwoners zijn van harte welkom om op de bijeenkomst aanwezig te zijn en te vertellen wat zij vinden”, voegt Henriëtte Sanders daaraan toe.

Tijdens de avond worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd, handtekeningen aangeboden, zijn er specialisten aan het woord en vindt er discussie plaats aan de hand van stellingen. Iedereen is welkom om 20.00 uur in de raadszaal in het cultuurhuis van Doorn.

U bent hier