h

Ook andere bedrijfsonderdelen van Vitras in de problemen

17 augustus 2008

Ook andere bedrijfsonderdelen van Vitras in de problemen

Jan Oechies, Harold Hünneman, en Frans Hoving van respectievelijk de Wijkse SP en PVDA zijn bezig om de haalbaarheid van een Wijkse thuiszorg organisatie te onderzoeken. Dit naar aanleiding van de problemen bij Vitras. “Inmiddels is de hele situatie doorgerekend en hebben gesprekken plaatsgevonden met aanpalende organisaties in Wijk bij Duurstede”, vertelt Oechies.

Het is de drie heren wel duidelijk dat een eventuele nieuwe organisatie een nauwe relatie dient te hebben met de recent opgerichte organisatie Binding waarin onder andere ouderzorg, mantelzorg, vrijwilligerswerk en signaleringsnetwerk zijn gebundeld. De komende week worden nog gesprekken gevoerd met onder andere Vitras, thuiszorgmedewerkers en een aantal cliënten. Deze week is cruciaal en moet duidelijk zijn of de nieuw te vormen organisatie mee kan doen met de komende aanbesteding.

Hünneman benadrukt dat de initiatieven weliswaar bij de twee Wijkse coalitie partners liggen maar dat het bestuur van een nieuw te vormen stichting een afspiegeling zal zijn van de Wijkse samenleving.

Tijdens hun onderzoek werden Hünneman en Oechies ook geconfronteerd met ernstige problemen bij het bedrijfsonderdeel persoonlijke zorg en verpleging van Vitras, de vroegere wijkverpleging. Hier brengen personeelsproblemen, onvrede met het management en werkdruk de continuïteit en de kwaliteit van de zorg in gevaar. “Verplegenden en verzorgenden worden door overbelasting ziek of nemen ontslag en vertrekken naar de intramurale zorg als verpleeghuizen en zorgcentra”, aldus Oechies. Hij vervolgt: “Door medewerkers wordt aan ons gevraagd of wij ook dit bedrijfsonderdeel van Vitras in onze plannenmakerij kunnen meenemen”. Dit ligt volgens Hünneman en Oechies erg lastig omdat deze zorg nu nog wordt betaald vanuit de AWBZ en afhankelijk is van erkenning en wettelijk registratie van de organisatie en de medewerkers. “In het gesprek met Vitras zullen wij deze problemen zeker op de agenda zetten”, aldus Hünneman.

“Op dit moment staat ons een thuiszorgorganisatie voor ogen voor uitsluitend de inwoners van Wijk bij Duurstede. Wijk bij Duurstede heeft de financiële middelen die bestemt zijn voor de huishoudelijke zorg geoormerkt voor deze dienstverlening. Andere gemeentes, die de zorg lager hebben gebudgetteerd en de overblijvende gelden door laten stromen naar de algemene financiële middelen zijn ons een doorn in het oog. Zij zijn er mede de oorzaak van dat Vitras in grote problemen is geraakt”, besluit Oechies.

U bent hier