h

Huisartsenpost in Doorn erg gewenst

28 augustus 2008

Huisartsenpost in Doorn erg gewenst

Een huisartsenpost in Doorn is erg gewenst. Dat blijkt uit onderzoek van de SP onder de inwoners van de kernen Doorn, Leersum en Amerongen. De komende weken peilt de SP ook nog de mening van inwoners in Maarn, Driebergen, Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.

Nu zijn de bewoners uit de gemeenten Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug 's avonds en in de weekends aangewezen op huisartsenposten in Houten, Zeist en Ede. Vooral de afstand en de bereikbaarheid wordt als een groot bezwaar gezien. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête onder zo’n 500 mensen uit de dorpen Doorn, Leersum en Amerongen.

"De inwoners van de twee gemeenten zijn verdeeld over verschillende huisartsenposten. Eigenlijk vormen we de randen van de gebieden die deze huisartsenposten bestrijken. Daardoor is de bereikbaarheid heel beroerd. Inmiddels hebben naast onze eigen wethouder Jan Burger ook de verantwoordelijke wethouder van Utrechtse Heuvelrug, de provincie en de leiding van Primair Huisartsenposten, de handschoen opgepakt om de bereikbaarheid van de huisartsenzorg te verbeteren", vertelt Henriëtte Sanders, raadslid voor de SP in Wijk bij Duurstede. "De provincie heeft daarnaast toegezegd te willen bemiddelen bij het tot stand komen van een huisartsenpost in Doorn."

Uit eerdere onderzoeken door de SP kwam naar voren dat de inwoners van Wijk bij Duurstede de afstand van de huisartsenpost in Houten als een probleem zien, maar de verleende zorg wel positief kwalificeren.
"Met name de zorg door de visite arts, die met een goed uitgeruste doktersauto patiënten aan huis behandelt, staat hoog aangeschreven", zegt Sanders. "Wij gaan voor dezelfde kwaliteit van de zorg in Doorn".
De SP streeft naar totstandkoming van een kwalitatief goede huisartsenpost in Doorn op korte termijn. Henriëtte Sanders: "Want met een zieke passagier in de auto naar Houten, Ede en Zeist rijden is te ver. Om maar te zwijgen over de reis met het openbaar vervoer, waarop 20% van de geënquêteerden aangewezen is.
Opvallend is overigens dat uit het onderzoek naar voren kwam dat 20% van de ondervraagden niet wist dat men voor medische hulp buiten kantooruren niet bij de huisartsen in de eigen woonplaats terecht kan.

U bent hier