h

SP-raadslid in debat met fractievoorzitter VVD

31 juli 2008

SP-raadslid in debat met fractievoorzitter VVD

De VVD heeft vragen gesteld over het onderzoek van de SP en de PvdA naar de mogelijke oprichting van een plaatselijke thuiszorgorganisatie. Volgens de VVD maakt de SP haar beloftes toch niet waar en kan daarom voor de zekerheid maar beter worden gekozen voor bestuurlijk overleg tussen de gemeenten. SP-raadslid Henriëtte Sanders heeft direct een stevig weerwoord gegeven aan de liberalen.

In zijn toelichting op vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over de problemen bij Vitras schrijft Jan van der Laag, fractievoorzitter van de VVD: “De SP kan de verkiezingsbelofte om een huisartsenpost in Wijk te vestigen niet waarmaken. Het college heeft in de Kadernota definitief afscheid genomen van die belofte. Vervolgens meldt het College op 25 juli 2008, dat de huisartsen en daarom ook de apotheker hebben gemeld, dat zij niet meedoen in de plannen voor het E&E Gasthuis in de Engk. Exit zorgstrip De Engk.”

“Nu duidelijk is, dat de problemen bij de thuiszorg vooral zijn ontstaan, doordat gemeenten de thuiszorg zo goedkoop mogelijk willen inkopen, rijst de vraag waarom het College er niet voor kiest om naast of in aanvulling op het onderzoek van SP en PvdA de weg van bestuurlijk overleg met gemeenten in de regio te bewandelen. Dit om hen er toe te bewegen om net als de gemeente Wijk bij Duurstede de thuishulpen conform de CAO te betalen.” Zo laat de VVD het college weten in een brief, met afschrift aan alle fracties. Overigens gaat het bij het werkgebied van Vitras om in totaal maar liefst 19 gemeenten.

SP-raadlid Henriëtte Sanders reageerde direct per kerende post dat ze het plezierig vindt dat de VVD zich zorgen maakt over de thuiszorg, maar: “Wat me wel stoort, is het feit dat je eigenlijk niet het college bevraagt, maar de SP wil neerzetten als een onbetrouwbare organisatie. Daarom een korte reactie. Wij maken ons nog steeds sterk voor een plaatselijke huisartsenpost, liefst hier en anders in Doorn, maar zijn helaas ook afhankelijk van anderen. Doe mee, zou ik zo zeggen. Overigens is deze coalitieperiode nog (lang) niet voorbij en wij strijden daar dus nog wel even voor.
Wat betreft de ‘zorgstrip’: ik weet daar niet het fijne van. Volgens mij is ‘ons’ college druk bezig met het zorgen voor meer samenhang en samenwerking in de zorg. Ik weet niet of je daarvoor allemaal in één en hetzelfde gebouw moet zitten. En zoals je weet, gaat het bij vestiging van huisartsen en een apotheek om ‘vrije beroepen en bedrijven’. Die willen wel eens iets anders doen dan de overheid wenst, maar dat moet jou als liberaal toch aanspreken?” Aldus het raadslid en initiatiefneemster van veel activiteiten op het gebied van zorg.

Vervolgens gaat Henriëtte Sanders in op de problematiek bij Vitras. “Je noemt ook de andere gemeenten, die voor een ‘dubbeltje’ zorg willen inkopen. Ga eens in gesprek met je collega’s van de VVD op de Utrechtse Heuvelrug, misschien dat ze er wat bij willen doen. De VVD is daar toch de grootste partij?”, geeft ze terug aan de voorman van de liberalen in de Wijkse raad.

En tenslotte: “Een goed voorbeeld van het inzetten van kennis van de Wijkse samenleving is toch wel de nieuwe stichting AED-Hartstikke Nodig. Ondersteund door de SP, met allemaal vrijwilligers (de meeste zijn geen lid van de SP) die zich inzetten voor betere zorg in Wijk. Voor de duidelijkheid: met ons onderzoek naar een zelfstandige thuishulpcentrale gaan we dat op dezelfde wijze proberen te doen. En als jullie als VVD mee willen doen: sluit je aan! Durf te strijden, durf te winnen!” Zo besluit het SP-raadslid haar reactie.

U bent hier