h

AED cursisten krijgen diploma

6 juli 2008

AED cursisten krijgen diploma

Eén jaar geleden kwam SP-bestuurslid Jan Oechies met een wild idee om in deze gemeente enkele Automatische Elektrische Defibrillators neer te zetten. Gewoon wat mensen bij elkaar zoeken, opleiden en klaar is kees, dacht het bestuur toen. Na vele publicaties bleek het animo onder de inwoners van de gemeente verschrikkelijk groot. Met Wil van Dam en Henk Huisman als vrijwilligers en Henriëtte Sanders namens de SP-fractie zette Oechies een goede organisatie neer. Bedrijven schaften ondertussen AED-apparaten aan, en tachtig vrijwilligers gaven zich op voor de cursus. ‘Deze mensen hebben afgelopen maandag hun diploma gekregen’, vertelt Oechies met gepaste trots.

AED Vrijwilligers

Na veel bellen en googlen zette Oechies de actie voor AED-apparaten op. ‘In september zijn we gaan kijken of er draagvlak onder de bevolking was. Vervolgens zijn we bedrijven en verenigingen gaan interesseren, om tenslotte de gemeentelijke overheid en de politiek, met een motie van onze fractie, achter de plannen proberen te krijgen’, legt Oechies uit over het tijdspad.

Met Van Dam en Huisman ging Oechies hard aan de slag. Handtekeningen verzamelen om het burger initiatief te waarborgen, brieven schrijven aan de leden van de ondernemerskring, de supermarkten, de horeca, de sportverenigingen, de sportaccommodaties en de scholen om aandacht te vragen. Het doel was om op 1 juli 2008 een stichting opgericht te hebben. De Stichting AED HartstikkeNodig zag inmiddels het levenslicht. ‘Met ruim 100 vrijwilligers, 9 AED’s in Wijk, 3 in Cothen en 2 in Langbroek zijn alle verwachtingen ruimschoots overtroffen,’ aldus Oechies, ‘En dit alles operationeel door de Wijkse Reanimatie Wijzer, die vorige week huis-aan-huis is verspreid. Anton Rekké heeft deze prachtig in elkaar gezet.’

Via een nieuwsbrief worden al deze vrijwilligers op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen. Ook gaat de Stichting minimaal een keer per kwartaal terugkomavonden organiseren. Op de Reanimatiewijzer kunnen inwoners bij nood zien waar zij aan kunnen kloppen voor hulp. ‘Sinds de start van onze actie werden in de afgelopen voorbereidingsperiode 2 maal vrijwilligers en AED’s ingezet bij een reanimatie. Terugkoppeling leert ons dat de reanimatie binnen de zes minuten is gestart en interventie door de AED noodzakelijk was.

Oechies wil vóór 1 juli 2009 negen hufterproef kasten plaatsen, waar vrijwilligers in geval van nood een AED, 24 uur per etmaal kunnen pakken Er komt een actie onder in woonwijken gevestigde kleine ondernemingen die met elkaar een huftervrije kast in die wijk gaan adopteren. Verder wordt in augustus de gemeente als eerste in de provincie aangesloten op de AED Locator van alarmpost 112 van de RAVU. ‘Verder gaan wij ieder kwartaal een bijeenkomst te organiseren. Op de agenda staan nu al opfrissen van reanimatie kennis en vaardigheden. Daar komt een heel belangrijk element bij. De coaching en begeleiding van de vrijwilligers zijn voor ons essentieel. Wij zijn erg betrokken bij onze vrijwilligers en voelen ons voor hen verantwoordelijk. Een reanimatie is een ingrijpende gebeurtenis voor de vrijwilliger. Daarom is professionele nazorg met de kwaliteit en omvang zoals brandweer en ambulance diensten binnen één maand volledig operationeel.

Via donaties, giften en schenkingen wil de stichting geld genereren om onze succesvolle actie te borgen in de Wijkse samenleving. Zo maken wij van het motto ons kent ons, ons zorgt voor ons.’

U bent hier