h

Tweede nieuwsbrief AED is uit

19 april 2008

Tweede nieuwsbrief AED is uit

De afgelopen maand is de werkgroep AED weer erg druk geweest. Half maart werd een grote bijeenkomst georganiseerd in de raadszaal. Intussen zijn opnieuw AED’s aangeschaft en steeds meer mensen heb¬ben zich geschoold en zich aan¬melden als vrijwilliger. Na een inloopperiode wil de initiatiefgroep aansluiten op de zogenoemde AED ¬Locator.

AED Locator is een alarmeringssysteem waarbij vrijwilligers inge¬zet kunnen worden wanneer een medeburger in de directe woon¬omgeving van deze vrijwilligers een hartstilstand heeft. Dit systeem alarmeert via het SMS-berichtensysteem de vrijwilliger en vraagt gericht burgernoodhulp te verlenen. De oproep gebeurt volledig automatisch en wordt opgestart vanaf de Meldkamer Am¬bulancezorg.
De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance naar een reanimatie bedraagt in Wijk bij Duurstede ongeveer 15 minuten. De ambulance moet uit Doorn komen en de route kan druk zijn. Het vrijwilligerssysteem kan die kostbare tijd overbruggen en de persoon in nood bijstaan.

In de nieuwsbrief staat een hoop wetenswaardigheden, maar ook overzicht met alle locaties waar op dit moment al AED’s geplaatst zijn. Met de inzet van deze appa¬ratuur hoeft ook niet te worden gewacht tot de actie rond juni officieel start.
De werkgroep heeft vernomen dat één van de Wijkse AED’s in de afgelopen weken al is ingezet bij een calamiteit. Daarnaast is er veel steun voor het initiatief.
Wil van Dam: “Van een inwoner van Wijk bij Duurstede hebben we een schenking ontvangen. Het bedrag is toereikend voor de aanschaf van twee 'hufter¬vrije' kasten. Hartelijk dank hiervoor namens de Wijkse bevolking!”

Voor de uitgebreide nieuwsbrief AED en meer informatie:

U bent hier