h

SP wil gratis cursussen voor AED-gebruik

19 april 2008

SP wil gratis cursussen voor AED-gebruik

De Socialistische Partij wil dat de cursussen voor het gebruik van een AED (automatische externe defibrillator) gratis worden aangeboden. SP-raadslid Henriëtte Sanders gaat daarvoor een motie indienen tijdens de komende raadsvergadering op 22 april aanstaande. Zij wil dat de gemeente de initiatiefgroep ‘AED HartstikkeNodig’ een bedrag geeft van 3.500 euro.

De plaatselijke werkgroep ‘AED HartstikkeNodig’ is in het najaar van 2007 gestart om in Wijk bij Duurstede een groot aantal AED’s te plaatsen en vrijwilligers op te leiden voor het gebruik van deze apparaten. Doel ervan is de overlevingskans te vergroten van personen met acute hartproblemen. De initiatiefgroep streeft naar een systeem waarbij AED’s en getrainde vrijwilligers mensen met een hartstilstand zo snel mogelijk kunnen bijstaan.

Henriëtte Sanders: “Het gaat om een project dat op een aantal plaatsen in ons land al heel goed functioneert. Wijk bij Duurstede kan de eerste gemeente worden in de provincie Utrecht met een aansluiting op de AED Locator. De initiatiefgroep heeft gevraagd of het mogelijk is dat de gemeente de kosten van de cursussen voor vrijwilligers te dragen. Alle vrijwilligers die deelnemen aan het project ‘AED Hartstikke¬Nodig’ moeten een opleiding hebben gevolgd. Omdat het belangrijk is om in de eerste 6 minuten bij een hartstilstand zo goed en zo snel mogelijk te werk te gaan is het noodzakelijk om van de ‘hoed en de rand’ te weten. Als de AED-vrijwilliger onverwachts in zo’n situatie terechtkomt, moet men weten wat te doen.” Aldus het SP-raadslid.

De kosten van de cursus komen nu voor eigen rekening van de vrijwilligers en bedragen in totaal zo’n 70 euro. De initiatiefgroep probeert nog zo’n 50 extra mensen te werven. Daarmee komt het vrijwilligersbestand op ruim 100.
Henriëtte Sanders: “Veel bedrijven en mensen hebben zich al opgegeven of een bijdrage geleverd. De gemeente heeft overigens ook middelen beschikbaar gesteld voor de aanschaf van vijf AED’s op het gemeentehuis, de werf, het veer en de beide brandweerkazernes. We willen graag dat zoveel mogelijk vrijwilligers zich opgeven om de hulp daadwerkelijk mogelijk te maken. Daarom ons voorstel om de cursussen gratis te maken.”

‘AED HartstikkeNodig’ werkt bij het bieden van cursussen en de actie samen met de Hartstichting, Stichting Reanimatie Bunnik, AED Solutions, EHBO afdeling Wijk bij Duurstede, Rode Kruis afdeling Wijk bij Duurstede en de RAVU.

De initiatiefgroep heeft onlangs een tweede nieuwsbrief uitgegeven met daarin uitgebreide informatie over de stand van zaken van de actie.

U bent hier