h

Raad steunt plannen voor volkshuisvesting

2 april 2008

Raad steunt plannen voor volkshuisvesting

Alle fracties in de Wijkse gemeenteraad steunen de plannen van het College van Burgemeester en Wethouders op het gebied van volkshuisvesting. Dat bleek deze week tijdens de bespreking van de nota en het actieprogramma ‘Kansen voor starters op de woningmarkt’.

De starter op de woningmarkt heeft het moeilijk: ook in Wijk bij Duurstede. Om de positie van huur- en koopstarters te verbeteren is daarom een actieprogramma opgesteld. Gericht op de gehele woningmarkt, maar met het specifieke doel de kansen van starters te vergroten.

Allereerst wordt voorgesteld om de bouwproductie te verhogen naar 135 woningen per jaar. Daarbij moet er vooral gebouwd worden voor senioren (30% van de woningen) om de doorstroming te bevorderen. Tevens dienen er meer woningen te komen voor de doelgroep starters (jaarlijks zo’n 25 woningen). Ook wil het College van Burgemeester en Wethouders specifieke maatregelen nemen ten behoeve van starters. Het gaat om toewijzing aan woningzoekenden met een sociale of economische binding met de gemeente of de kernen (lokaal maatwerk), verkoop van woningen met korting en terugkoopverplichting aan de woningstichtingen (het zogenoemde maatschappelijk gebonden eigendom) en het verkopen van huurwoningen. Voor dat laatste dienen dan wel extra betaalbare huurwoningen elders te worden teruggebouwd. Bij een aantal toekomstige bouwlocaties zal het aandeel huurwoningen daarom stijgen naar 40%.

“Als je kijkt naar de huidige situatie op het gebied van de volkshuisvesting dan valt op dat de bouwproductie ver is ingezakt, de woningmarkt is verstopt, er te weinig woningen zijn voor kleine huishoudens en dat de gemiddelde woning veel te duur is geworden”, vat wethouder Jan Burger samen.

“Om de problemen aan te pakken en vooral starters in de koop- en huursector en mensen die afhankelijk zijn van een geschikte huurwoning een betere kans te geven, dient het beleid op meerdere fronten te worden verbeterd. Bovendien moeten we ook bouwen voor de toekomst en dus nadenken over wat de vergrijzing gaat betekenen. De conclusie is: we moeten meer bouwen om starters een kans te geven. En dat bouwen moet vooral gebeuren voor ouderen en kleine huishoudens. Daarnaast gaan we koopwoningen toevoegen die echt betaalbaar zijn voor starters en inzetten op doorstroming.”

Dit jaar vindt de oplevering van woningen in Het Klooster en de Ruisdaelhof in Wijk bij Duurstede en de Zuis Oost-hoek in Cothen plaats. In totaal gaat het om zo’n 80 woningen. Dit voorjaar start daarnaast de bouw van zo’n 130 woningen op het Joliceterrein en het Veilingpark in Wijk bij Duurstede. En worden waarschijnlijk de plannen ingediend voor zo’n 30 ouderenwoningen in De Engk, zo’n 15 woningen in het centrum van Cothen, zo’n 20 woningen op het voormalige terrein van Uem en Wennekes in Langbroek en zo’n 25 woningen aan de Steenstraat. Bij dat laatste project gaat het om de herinrichting van het gebied Steenstraat 14. Daar komen straks starterappartementen. Woningen die met korting en een terugkoopverplichting worden verkocht. Intussen vinden ook voorbereidende werkzaamheden plaats voor aantal grotere bouwlocaties als De Geer II in Wijk bij Duurstede, De Kamp in Cothen en het gebied rondom het dorpshuis/sportvelden SVL in Langbroek.

De SP is uiterst tevreden over de plannen: “Eindelijk wordt er weer eens op grotere schaal gebouwd in de gemeente. En daarnaast zetten onze wethouder en het college nadrukkelijk in op meer sociale woningbouw. Wat ons betreft gaan de palen voor die nieuwe plannen zo snel mogelijk de grond in.” Aldus raadslid Gert de Heus.

U bent hier