h

Miljarden reïntegratie verdwenen ‘in zwart gat’

1 april 2008

Miljarden reïntegratie verdwenen ‘in zwart gat’

Het is volkomen duister wat er is gebeurd met de miljarden euro’s die de afgelopen jaren zijn besteed aan de commerciële reïntegratie. Dat concludeert de SP na een landelijk onderzoek. Reïntegratiebedrijven weigeren systematisch openheid van zaken te geven over de besteding van dit belastinggeld. De SP vraagt om een parlementair onderzoek en dat de reïntegratie door de gemeenten wordt uitgevoerd.

Tweede Kamerleden Paul Ulenbelt en Paul Lempens hebben de laatste weken geprobeerd te achterhalen waar de miljarden aan belastinggeld zijn gebleven. “Het resultaat is volstrekt onduidelijk,” stelt Ulenbelt. “Toch blijven de miljarden via de gemeenten en het UWV naar de commerciële bedrijven stromen. Wij hebben tien grote reïntegratiebedrijven proberen te onderzoeken en geen van hen kan of wil de besteding van de publieke middelen verantwoorden. De informatie wordt vaak als ‘concurrentiegevoelig’ bestempeld. Daardoor kan er geen publieke controle plaatsvinden op besteding van miljarden euro’s publiek geld. Aan deze waanzin moet een einde komen. Breng de uitvoering van de reïntegratie naar de gemeenten, zodat er democratische controle kan plaatsvinden op de bestedingen.”

Overigens stelde SP-raadslid Henriëtte Sanders uit Wijk bij Duurstede nog onlangs vragen over de reïntegratieprojecten van 60-plussers bij de Regionale Sociale Dienst. Het ging daarbij om een project dat wordt uitgevoerd door Sagenn. Dat bedrijf wordt ook in het landelijk onderzoek van de SP genoemd als bedrijf waarbij onduidelijk is wat voor resultaten worden behaald.

U bent hier