h

College controleert resultaten reïntegratiebedrijven

7 april 2008

College controleert resultaten reïntegratiebedrijven

Het College van Burgemeester en Wethouders is van mening dat ‘oudere’ mensen in de bijstand niet zo maar moeten worden uitgesloten van een kans op (vrijwilligers)werk. Aan de andere kant geeft zij aan dat voorkomen moet worden dat reïntegratiebedrijven ‘zinloze’ trajecten aanbieden. Ook wil het college de resultaten van de diverse reïntegratietrajecten nog eens nader onderzoeken. Dat antwoordt zij op vragen van de SP.

Henriëtte Sanders van de Socialistische Partij stelde onlangs schriftelijke vragen over de reïntegratietrajecten bij de Regionale Sociale Dienst (RSD). De SP had via haar hulpdienst klachten ontvangen van 60-plussers die verplicht werden om deel te nemen aan trajecten van onder andere het reïntegratiebedrijf SagEnn. De SP wilde weten of dat wel reëel was en of het geld niet beter besteed kon worden.

Het College van Burgemeester en Wethouders laat weten dat zij ‘oudere’ werkzoekenden niet zomaar wil uitsluiten van een kans op (vrijwilligers)werk. Juist ook in een tijd van vergrijzing en een toenemende behoefte aan mensen met ervaring in het bedrijfsleven en bij organisaties. Daarnaast worden alle nieuwe klanten van de RSD gedurende twee weken gediagnosticeerd en krijgen zij voorlichting over de uitkering en het minimabeleid.
“In principe volgt iedereen dit traject. Dus ook bijstandsgerechtigden van 61 tot en met 64 jaar. Aan de andere kant is het ook belangrijk om goed te kijken naar de daadwerkelijke mogelijkheden en perspectieven van werkzoekenden. Het zinloos aanbieden van een traject maakt natuurlijk niemand gelukkig. Bovendien is het niet de bedoeling dat de kassen van de reïntegratiebedrijven op deze manier worden gespekt.” Zo laat wethouder Jan Burger namens het college weten.

Het gemeentebestuur gaat dan ook bij de RSD vragen om de resultaten van de diverse reïntegratietrajecten en -bedrijven nog eens goed op een rijtje te zetten.

Het college verstrekt in de beantwoording van de vragen van de SP ook nog wat specifieke gegevens. Zo blijkt uit cijfers van de Regionale Sociale Dienst dat ruim 70% van de 55-plussers met een WWB-uitkering (Wet Werk en Bijstand) vanwege medische problemen of gebrek aan perspectief op de arbeidsmarkt wordt vrijgesteld van vervolgactiviteiten. Zo’n 15% van deze doelgroep vindt na bemiddeling nog wel een baan.

“Wij zijn blij dat het college nog eens laat nagaan wat de resultaten zijn van de verschillende reïntegratiebedrijven. Uit landelijk onderzoek van de SP blijkt dat de grote bedrijven in totaal miljarden euro’s verdienen aan de diverse trajecten en dat de resultaten vaak bedroevend zijn. Maar natuurlijk vinden ook wij dat je oudere werknemers niet bij voorbaat moet afschrijven.” Aldus reageert SP-raadslid Henriëtte Sanders op de beantwoording van haar vragen.

U bent hier