h

Reïntegratie voor 60-plussers?

30 maart 2008

Reïntegratie voor 60-plussers?

De SP wil dat er kritisch wordt gekeken naar reïntegratietrajecten. De partij heeft via haar hulpdienst klachten ontvangen van 60-plussers die door de Regionale Sociale Dienst (RSD) gedwongen worden om aan projecten deel te nemen. Raadslid Henriëtte Sanders heeft hierover vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders.

“Onze hulpdienst krijgt klachten binnen over de reïntegratietrajecten bij de RSD. Er zouden mensen naar het reïntegratiebedrijf SagEnn worden doorverwezen terwijl ze al 64 jaar zijn of medische problemen hebben. Als dit klopt, vinden wij dit een onwenselijke situatie. Het gaat hier niet om de groep met de hoogste reïntegratiepotentie.” Aldus het SP-raadslid. Zij betwijfelt of er voor deze groep nog redelijke perspectieven zijn op de arbeidsmarkt.

Henriëtte Sanders is ook verbaasd over de werkwijze van de Regionale Sociale Dienst: “Het Work First programma loopt tot 61 jaar en het ‘sporentraject’, waarin moet worden vastgesteld of er een reëel perspectief op de arbeidsmarkt bestaat, tot 63 jaar.”

Zij heeft namens haar partij over de kwestie vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders en dringt erop aan om nog eens kritisch naar de reïntegratietrajecten van de RSD te kijken: “Wij vinden zelf een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht voor tenminste één jaar een succesvolle reïntegratie. Dit om het volgende te voorkomen: een kort baantje, dan weer zes maanden WW en vervolgens weer in de bijstand. Het integratiebureau vangt dan wel de centen voor een ‘succesvolle reïntegratie’.”

De SP heeft overigens landelijk het Meldpunt Reïntegratiebedrijven heropend voor ervaringen van mensen met deze bedrijfstak.

U bent hier