h

Kamer steunt plan voor wijziging WMO

8 maart 2008

Kamer steunt plan voor wijziging WMO

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voornemen van staatssecretaris Jet Bussemaker om de WMO te wijzigen. Dat bleek tijdens algemeen overleg hierover afgelopen week. De bedoeling is dat mensen alleen een alphahulp over de vloer krijgen als ze daar zelf mee instemmen. Zo niet, dan krijgen ze huishoudelijke hulp van een medewerker in loondienst.

In de wet komt straks te staan dat de cliënt kan kiezen voor een voorziening in natura, een persoonsgebonden budget of voor een financiële vergoeding. Met die vergoeding kan de cliënt huishoudelijke hulp inhuren, zoals een alphahulp.

Een alphahulp doet alleen huishoudelijk werk en heeft geen verzorgende taken. De hulp is meestal mogelijk voor een beperkt aantal uren en dagen per week. In het afgelopen jaar is het aantal alphahulpen sterk gestegen. Veel thuiszorgmedewerkers zijn - al dan niet gedwongen - overgestapt naar alphahulp. Bij een gedwongen overstap gaan veel medewerkers erop achteruit in arbeidsvoorwaarden en aanspraken. De wetswijziging moet die ontwikkeling een halt toeroepen. De fracties van CDA, PvdA ChristenUnie, SP en GroenLinks zijn het eens met het aanpassen van de WMO.

Agnes Kant van de SP en Kees Vendrik van Groenlinks noemen de wetswijziging respectievelijk “een enorm belangrijke stap” en “sympathiek”, maar vinden haar geen voldoende waarborg voor goede arbeidsvoorwaarden van thuiszorgmedewerkers. Dit omdat thuiszorgorganisaties nog steeds moeten concurreren in aanbestedingen. De VVD en D66 vinden Bussemakers plan om de alfahulp terug te dringen juist te ver gaan. “De kosten zullen de lucht in schieten als overgekwalificeerde medewerkers gaan schoonmaken”, voorspelt Fatma Koser Kaya van D66. En daardoor krijgen minder cliënten hulp, denkt VVD-woordvoerster Anouchka van Miltenburg. Ook de PVV is tegen de wijziging.

In de gemeente Wijk bij Duurstede is overigens vorig jaar al geregeld dat zorgvragers altijd de keus moeten hebben op zorg in natura en dus een huishoudelijk medewerker in dienstverband bij een zorginstelling. Daarmee staat het beleid van de gemeente volop in de aandacht.

Landelijk wil de SP dat de wetgeving rond de WMO nog verder wordt aangescherpt. Zo dient er een minimumprijs te worden ingesteld voor gemeenten bij de aanbesteding van de huishoudelijke verzorging. Ook moet de verplichte aanbesteding uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gehaald worden. Dan is de gemeente niet langer verplicht om marktwerking toe te passen op de huishoudelijke verzorging en worden zorgaanbieders niet meer aangespoord om ten koste van kwaliteit en arbeidsvoorwaarden te concurreren.

U bent hier