h

Bijeenkomst SP over integratievraagstuk

29 maart 2008

Bijeenkomst SP over integratievraagstuk

Geert Wilders heeft het landelijke debat over integratie met zijn film weer op doen laaien. De standpunten van de PVV over de integratie zijn bekend. De reacties van de andere politieke partijen ook. De SP is in het verhaal nog niet echt voorgekomen. Dat heeft deels te maken met een nieuwe notitie die juist op dit moment binnen de partij besproken word. Onder de naam 'Een Gedeelde Toekomst. Participatie, Emancipatie en Integratie', heeft ons wetenschappelijk bureau, in samenwerking met de Tweede Kamerfractie, een nota opgesteld, waarin zij de visie van de SP over het integratiebeleid, onderlinge samenwerking enzovoorts hebben ingevuld. Deze wordt op dit moment binnen de SP-afdelingen besproken’, begint de Wijkse SP-voorzitter Hans Pouw. Deze nota wordt aankomende vrijdag vanaf 20.00 uur besproken door de lokale SP-leden.

“Zoals gewoonlijk binnen de SP, worden belangrijke beleidsstukken eerst besproken door de leden. Daarna, op 19 april aanstaande, bespreken de afdelingsvoorzitters het stuk bij de regioconferentie. En weer later komt alles in de partijraad. De eerste stap, de lokale bespreking, doet de Wijkse afdeling dus aankomende vrijdag. Alle leden kunnen meepraten. Bestuurslid Jan Oechies houdt een presentatie en onder zijn leiding nemen we de nota door.” Aldus Hans Pouw.

De nota ‘Gedeelde Toekomst’ heeft als ondertitel ‘Voorstellen voor participatie, emancipatie en integratie’. In vijf hoofdstukken staan het onderwijs, wonen en werken centraal staan. De nota bouwt voort op de lijn die de SP al ruim 25 jaar consequent kiest. Daarin staan taalbeheersing, eerlijke kansen en actieve deelname aan de samenleving centraal.

Er worden concrete voorstellen gedaan om te komen tot een actief spreidingsbeleid voor scholen en wijken. Er wordt daarnaast gepleit voor aanpassing van onderwijsartikel 23.Om wijken beter te mengen moet de overheid volgens het rapport een veel sterkere regie voeren. Scholen moeten gaan werken met dubbele wachtlijsten voor kinderen met en zonder leerachterstand. Witte wijken moeten worden opgebroken door er meer betaalbare woningen beschikbaar te maken. En panden die door huisjesmelkers worden volgestouwd met illegalen dienen te worden onteigend.

In de nota wordt verder ingegaan op de inburgering. Daarmee moet voortaan worden omgegaan als met de leerplicht. En cursussen moeten beter worden afgestemd op het zoeken naar werk. Enkele nieuwe thema's zijn de rol van de islam, vervreemding van autochtonen in hun eigen wijk en de toestroom van de tienduizenden werknemers uit Oost-Europa.

Download HIER het document.

‘We hopen dat veel leden mee komen doen. We weten sinds afgelopen week dat beelden aan elkaar plakken, angstbeelden creëren en roepen hoe slecht moslims zijn niet moeilijk is. Maar het gaat om goede oplossingen voor vele problemen. Daar moeten wij tijd in steken. Dat doen we met deze bespreking’, eindigt de voorzitter.

U bent hier